Dituduh Guna Kabel Dalam Untuk Jadi Pembaca Berita TV3, Ini Respon win Hawa Rizwana!

Hawa Rizwana, gadis yang wajahnya menjadi tular kerana dikatakan seiras dengan selebriti Neelofa dilantik menjadi penyampai berita TV9 mulai 1 September 2 tahun lalu.

Gadis yang baru berusia 24 tahun itu berkata tawaran berkenaan diterimanya setelah tamat latihan industri selama empat bulan di program bualbicara wanita popular, Wanita Hari Ini.

Eksekutif Editor Berita TV9, Wan Sabariah Shikh Ali berkata, Hawa dipilih berdasarkan bakat dan kriteria yang ada sebagai seorang pembaca berita.

“Dia diambil menyertai Berita TV9 bukan kerana wajahnya seiras Neelofa tetapi kami nampak dia mempunyai potensi untuk berkembang menjadi seorang pembaca berita.

“Dia ada suara dan latar belakang yang sesuai untuk berada dalam bidang kewartawanan penyiaran. Seorang pembaca berita tidak perlu cantik kerana wajah adalah pilihan kedua dan kita boleh solek mereka menjadi lebih menarik,” ujarnya.

Kini nama gadis berusia 24 tahun itu terus melonjak apabila bertugas sebagai penyampai berita di stesen televisyen Media Prima.

Pemilik nama sebenar Hawa Rizwana Ahmad Redzuan yang juga merupakan graduan dalam jurusan Sarjana Muda Komunikasi Kewartawanan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu menafikan pemilihan tersebut dibuat kerana wajahnya yang menjadi bualan netizen.

Tuah memiliki raut wajah seiras hos Neelofa menjadi nama Hawa Rizwana pernah viral di laman sosial suatu ketika dulu. Setelah menjalani latihan praktikal di TV3, dia kini berkhidmat sebagai wartawan dan pembaca berita di stesen televisyen itu.

Tempoh hari, ada dakwwaan yang mengaitkan pembabitannya dalam dunia penyiaran sebagai menggunakan ‘kabel’, diIemparkan kepada Hawa dan rakan setugasnya, Zharif Zhafri.

Mesti guna orang dalamkah’

 

Screenshot komen-komen jahat netizen dimuatnaik adik kepada Zharif Zhafri, Zhafir Zhikri yang merupakan anak kepada personaliti TV, Aziz Desa.

Antara dakwwaan netizen termasuklah menggunakan ‘orang dalam’ sebagai batu loncatan bagi mendapatkan peluang pekerjaan.

Respon Hawa

Tidak berdiam diri dengan dakwwaan terbabit, Hawa menerusi Twitternya menangkis tvduhan tersebut dengan meminta pihak berkenaan bertanya kepada pensyarahnya yang bertanggungjawab menghantar dia dan rakan-rakan untuk berpraktikal di TV3.

Untuk rekod, bapa Hawa, Ahmad Redzuan Abdul Rahman merupakan hos Selamat Pagi Malaysia pada era 90-an. Ramai salah faham saat mengetahui berita ini.

Personaliti ini juga memohon netizen tidak meIukakan hati dan memfittnah ayahnya ketika dia mencuba sedaya-upaya untuk membanggakan orang tuanya itu.

Guna idea ayah ketika live

Walau apapun, jika kita ditempat beliau pastinya kita akan meminta tunjuk ajar dari orang yang rapat dalam hidup kita lebih2 lagi jika ianya adalah ayah sendiri.

p/s: Semoga Hawa terus berjaya dalam bidang yang diceburi 

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami 

Sumber: Hawa Rizwana, Zhafir Zhikri

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Dituduh Guna Kabel Dalam Untuk Jadi Pembaca Berita TV3, Ini Respon win Hawa Rizwana!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*