Kes Zulfarhan, Ramai Tanya Adakah Diarah Bela Diri Bermaksud Bersalah? Ini Penjelasan Peguam

Sebaik keputusan dibacakan, suasana perkarangan Mhkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Rabu diselubungi rasa sedih dan kesyukuran.

Ia susulah mhkamah mengarahkan 18 penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) untuk membela diri atas ke$ kem4tian penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Zulfarhan Osman Zulkarnain.

Bapa Allahyarham Zulfarhan Osman, sujud syukur sebaik keluar dari kamar mhkamah selepas mendengar keputusan Hakim, Datuk Azman Abdullah.

Ibu Zulfarhan, Hawa Osman, juga menyifatkan keputusan mhkamah sebagai satu jawapan untuk doanya yang mahukan balasan setimpal diberikan kepada pesalah.

Namun, ada segelintir masyarakat mula tertanya-tanya tentang apa yang dimaksudkan dengan “membela diri”, malah, ada yang turut mempersoalkan adakah keputusan itu akan membawa kepada jatuhnya hukvman yang ditetapkan?

Bagi mengelakkan orang ramai daripada sebarang salah faham, peguam Mohd Redzuan Mohamed Yusoff tampil memberikan penjelasan berhubung perkara ini.

Dipanggil Membela Diri tak bermaksud bersal4h

Hari ini netizen dilihat gembira meraikan satu ke$. Siap kata padan muka, macam-macam lah. Ada juga page yang dah siap tulis “didapati bersal4h”. Agak pelik bila netizen yang pakar serba-serbi tak perasan belum ada hukvman dijatuhkan. Yang ada cuma dipanggil membela diri.

Perbicaraan 2 peringkat

Untuk semua ke$ j3nayah, perbicaraan ada 2 peringkat:

Pertama: Peringkat Prima Facie

Pend4akwaan perlu membuktikan ke$ ke atas tertud0h. Pend4kwa perlu panggil semua saksi pend4kwaan yang material.

Pada peringkat ni, OKT tidak akan memberi sebarang kenyataan. OKT cuma duduk diam-diam dalam kandang tertud0h. Yang beri kenyataan semuanya saksi pend4kwa. Bila saksi pend4kwa, mestilah semua kenyataan tu akan menunjukkan kesal4han terletak pada OKT.

Di sini selalu netizen membentuk persepsi. Pada peringkat ni, semua yang dinyatakan adalah dari sebelah pihak sahaja.

Tugas peguam pada peringkat ini adalah untuk menunjukkan bahawa tidak ada bukti yang boleh mengaitkan OKT dengan j3nayah yang ditud0h; sama ada dengan ketiadaan bukti, ketiadaan saksi, kenyataan saksi yang tak kuat, eh banyak la lagi nak kena teliti.

Tugas peguam juga untuk menyebut apa-apa kejadian atau bukti dari sudut OKT. Sama ada fakta kejadian menurut OKT, alibi, kewujudan saksi bebas, atau wujud pembelaan kepada kejadian. (Contoh; bun0h orang untuk tujuan bela diri).

Dihujung ke$ Prima Facie, mhkamah akan membuat penilaian sama ada Pendkwaan berjaya membuktikan satu ke$ Prima Facie.

Kalau berjaya, Mhkamah akan ke Peringkat kedua.

Kedua; Peringkat Pembelaan

Pada peringkat ni, mhkamah telah menerima fakta pertud0han. Tapi belum secara total. Round kedua ni Mhkamah dengar kenyataan dari OKT dan saksi-saksi pembelaan pula.

Pada peringkat ni OKT boleh pilih antara tiga pilihan:

1) Berdiam diri. Mhkamah akan terus jatuhkan hukvman kerana ke$ dah terbukti dan tidak dijawab.

2) Beri keterangan di kandang tertud0h. Ni tak kuat sebab kenyataan dia tak boleh di cabar oleh pendkwaan. Ada satu ke$ dulu dia cuma cakap dalam kandang tertud0h, habis ditud0h semua orang. Penerimaan Mhkamah kepada kenyataan ni juga tak kuat. Ye la, kalau cakap betul, kenapa tak0t kena soal balas kan.

3) Kenyataan dari kandang saksi dalam keadaan bersumpah. Yang ni kuat. Tapi berpeluh la kena gasak.

OKT juga boleh panggil saksi-saksi yang menyokong kenyataan OKT

Habis ke$ pembelaan, mhkamah akan menilai semula ke$ secara keseluruhan. Dari awal balik.

Kenapa?

Kerana pada peringkat awal, walaupun lawyer ada kata hal-hal yang menyokong OKT, ada kalanya ia tak kuat. Mhkamah nak dengar dari saksi.

Bila saksi dah dipanggil, dan kenyataan tu menyokong dan membuktikan kenyataan OKT, mhkamah perlu bebaskan OKT.

Kalau tak, maknanya ke$ Prima Facie pendkwaan tu kekal la.

Bila kekal, baru mhkamah boleh sabitkan. Baru boleh jatuh huk0m.

Malah, mhkamah boleh buat pindaan kepada pertud0han.

Adakah pembuktian Prima Facie ni dah menang ke$?

Tak juga. Tapi ia dah lebih dari 50% nak menang dah. Bergantung kepada pembelaan yang digunakan.

Dan jangan lupa, ada pula proses rayuan, yang dah kami terangkan sebelum ni.

Jadi dalam ke$ yang viral harini, kita baru dengar dari sebelah pihak. Sekarang kita perlu mendengar dari pihak satu lagi. Baru adil.

Alaa.. masa kau kecik-kecik dulu, bila bergaduh adik-beradik, tiba-tiba kau kena sebat sebab kau abang, mesti kau tak puas hati kan. Tak dapat bela diri tapi kena huk0m, padahal adik kau yang buat hal.

Sama la konsep dia. Kena dengar dua-dua pihak. Kena nilai pula kenyataan kedua-dua pihak. Baru buat keputusan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: astro awani 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Kes Zulfarhan, Ramai Tanya Adakah Diarah Bela Diri Bermaksud Bersalah? Ini Penjelasan Peguam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*