Tuhan Telah Tetapkan Kami Bersaudara Walau Tidak Lahir Dari Rahim Yang Sama

Daripada panggilan Mukhsin, Wadi, Mat Dan dan lain-lain lagi mengikut watak yang dipegang, Syafie Naswip tidak jauh bezanya dengan segelintir pelakon lain dan tidak juga sama dengan lainnya.

Bukan lahir daripada keluarga yang senang, dia menapak sedikit demi sedikit untuk meletakkan dirinya dalam industri. 14 tahun sebagai pelakon mungkin bukanlah tempoh yang lama, tetapi untuk seorang pelakon yang bermula dari keciI, seluruh membesarannya di dalam industri.

Memenangi pelbagai anugerah juga tidak membuatkan dia bessar kepala, tetapi lebih menjadikannya berpijak di dunia nyata. Tanyalah sesiapa sahaja yang pernah berlakon dengannya. Tanyalah pengarah atau sesiapa sahaja dalam produksi yang dilakonkannya. Anak muda ini sentiasa merenndah diri, menghormati orang lain dan pandai menjaga diri.

Walaupun pernah bertemu beberapa kali di majlis-majlis anugerah, tetapi saya mula kenal dengan Syafie Naswip apabila diperkenalkan oleh pelakon dan pengarah Sharifah Amani serta pelakon dan pengarah Megat Sharizal.

Pertemuan diatur kalau tidak salah saya lebih 6 hingga 7 tahun dahulu di The Curve, Damansara. Tujuan pertemuan tersebut adalah untuk meminta saya menguruskan urusan lakonan Syafie dan juga mendidik adiknya Sapawi untuk menjadi pengurusnya yang lebih efisyen.

Memang agak berrat untuk saya kerana saya sudah punya kerja tetap, dan bermakna ruang-ruang kosong perlu saya gunakan untuk mereka berdua ini. Namun selepas berbincang, saya bersetuju untuk tempoh tiga bulan sahaja. Saya rasa itu sudah memadai.

Tiga bulan membawa kepada 6 hingga 7 tahun.

Kenapa? Kerana mereka berdua bukan insan-insan yang sukar dijaga dan dibentuk. Mereka menghormati saya bukan setakat seorang yang menguruskan mereka, tetapi juga sebagai seorang abang.

Syafie dan Sapawi adalah anak muda yang jujur. Jujur dalam bekerja, jujur dalam banyak perkara. Orang di dalam industri tahu, dan orang yang rapat dengan keluarga mereka juga tahu.

Syafie anak tunggal, dan Sapawi diambil oleh emak dan ayah Syafie sebagai anak sejak berumur 12 tahun dan tinggal bersama mereka sejak selepas tamat PMR. Daripada bekerja di sebuah bank, Sapawi berhenti atas permintaan Syafie untuk menjaga dan menguruskan kerjayanya sebagai pelakon. Lebih mudah kalau adik sendiri yang menguruskan kerjaya abangnya.

Kerana anak tunggallah, Syafie turut mencari kasih sayang selain daripada emak, ayah dan adiknya. Sebab itulah dia punya ramai ibu angkat, kakak angkat, abang angkat dan sebagainya. Kenapa sampai nak ‘berangkat-angkat’? Kerana anak muda yang bernama Syafie Naswip ini telah dididik daripada kecil untuk menyayangi orang yang menyayanginya.

Kelakar juga kerana saya turut memanggil emak dan ayah Syafie dengan panggilan yang sama, emak dan ayah! Ibu angkatnya juga saya panggil ibu, makcik-makciknya juga saya panggil Maksu, Maklang dan sebagainya walaupun mungkin kami hampir sebaya.

Rasa hormat yang diterapkan ini yang membuatkan ramai orang industri rap4t dengan Syafie. Pelakon-pelakon yang melakonkan watak ibu kepada karakter Syafie dalam filem, mahupun drama pasti akan terus memanggil Syafie dengan nama wataknya.

Dia seorang yang menyanjung wanita. Mengumpul wang selama beberapa tahun hanya untuk membelikan rumah buat emaknya. Biarlah apa orang nak kata, saya kenal dia lebih daripada beberapa kerat di luar sana.

Banyak lagi yang ingin saya tulis, tapi saya rasa cukuplah setakat ini dulu. Kenapa saya menulis tentang Syafie hari ini? Ya, betul kerana dia adik saya dan yang kedua kerana hari ini adalah hari lahirnya yang ke27 tahun.

Selamat hari lahir Syafie Naswip. Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, bahagia bersama keluarga tersayang, dan sentiasa di bawah perlindungan Allah swt. Insya-Allah, semuanya baik-baik sahaja.

Dan biarpun kita tidak dilahirkan daripada r@him yang sama, tetapi Allah swt telah menetapkan bahawa kita adalah adik dan abang.

Salam Jumaat dan jumpa lagi!

Aktor jalin hvbungan s00ngsang, Nam Rom buka mulut

ELAKON senior Nam Ron meminta netizen berhenti melemparkan kata-kata ke3caman terhadap seorang pelakon yang terkait dengan isu puvkul dan hubuvngan so0ngsang.

Nam Ron, 50, berkata, tuvduhan dan la@poran polis yang dibuat bekas tunang terhadap aktor itu belum terbukti kesahihannya.

“Baca berita pelakon lelaki dida@kwa pvukul tunang sebab bekas tunang kata dia ada hvubungan dengan lelaki lain jadi dia puvkul. Betul ke dia lagu (macam) tu?

“Kadang-kadang orang lelaki ni… apabila berkawan dengan lelaki lain, mereka ada bonding (ikatan yang rapat), apabila ada bonding rapat semacam tak semestinya ada huvbungan so0ngsang.

“Pelakon lelaki ni budaknya baik”

“Sa@kit pula hati tok ayah (merujuk panggilan dirinya) bila baca komen macam confirm dah pelakon lelaki ni ada hvubungan s0ongsang sebab tok ayah kenal pelakon lelaki ni budaknya baik, harap hentilah komen benda-benda ni… tak pasti duduk diam,” katanya.

Namron berkongsi pandangan di laman Instagram.

Pelakon filem One Two Jaga ini mengulas mengenai isu tersebut menerusi rakaman video di laman Instagram, baru-baru ini.

Pada Sabtu lalu, seorang pelakon lelaki ditahan polis selepas dipercayai memuvkul bekas tunang kerana berang wanita tersebut memintanya menghentikan huvbungan so00ngsang dengan kenalannya.

Kejadian puvkul itu berlaku pada 26 Jun lalu selepas suvspek dikatakan datang ke rumah tunangnya pada pukul 9 malam dan memaksa ma@ngsa masuk ke dalam kenderaannya.

Suspek dikatakan telah mengeluarkan kata-kata k3esat serta bertindak menvumbuk muka, bibir dan mencengkam mata m@angsa sehingga berd@arah.

Sementara itu, Nam Ron berkata setiap tuvduhan haruslah disertakan bersama bukti dan masyarakat tidak seharusnya mempercayai bulat-bulat sesuatu perkara yang dibaca di laman sosial.

Nam Ron berpendapat setiap tuduhan haruslah disertakan bersama bukti.

Sebagai individu yang mengenali aktor muda tersebut secara peribadi, Nam Ron berharap pelakon berkenaan tabah dan tenang berdepan ujian.

“Kita jangan mudah percaya berita begini. Polis masih siasat. Rasanya orang salah faham apabila lelaki berkawan terlalu rapat sampai ada masanya perempuan jadi curiga.

“Kalau kita nak tuduh mesti ada bukti bukan boleh main baca terus buat tanggapan… tak boleh macam tu!

“Tok ayah doakan pelakon lelaki ni bertabah dan tenang saja, tak payah ambil pusing sangat benda begini… selagi belum terbukti, kita tak bersalah,” ujarnya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Bila Badrul Bicara via Gempak

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Tuhan Telah Tetapkan Kami Bersaudara Walau Tidak Lahir Dari Rahim Yang Sama"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*