Sultan Kelantan Melawat Tapak Rumah Mngsa Kbakaran Dan Tak Sangka Tuanku Ambil Tindakan Ini

Tujuh keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas tujuh rumah musnah dalam kebak4ran di Kampung Dusun Muda yang berlaku dalam kej4dian kira-kira jam 8.45 malam itu, tiada kemal4ngan jiwa yang dilaporkan.

Terdahulu, seramai 59 anggota dari lima balai bomba dikerahkan ke tempat kej4dian dan dibantu oleh 31 anggota polis serta bomba sukarela.

Menurut pegawai bomba, kebak4ran dapat dikawal sepenuhnya pada pukul 9.59 malam namun punca dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Sementara itu, seorang mngsa, Abu Bakar Abd. Rahman, 63, berkata, ketika kej4dian dia sedang berniaga di kedai makan bersama dua anak dan dua menantunya.

Pesara guru itu menyedari kebak4ran tersebut selepas terlihat api yang menjulang tinggi daripada kawasan kebak4ran sebelum bergegas pulang ke rumahnya yang terletak kira-kira 10 meter dari kedai makannya.

” Bomba tiba awal, tetapi tidak dapat lakukan operasi memadam kebak4ran kerana tekanan air rendah.

” Mujur anak sempat membawa keluar kereta yang diletakan berdekatan rumah.

” Saya juga tidak pasti berapa jumlah kerugian yang dialami,” katanya.

Sultan Kelantan melawat mngsa kebak4ran

Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V hari ini menitahkan agar Kerajaan Pas Kelantan supaya menawarkan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) kepada tujuh keluarga yang terlibat dalam kebak4ran di Kampung Dusun Muda di sini.

Baginda bertitah demikian selepas mencemar dulu menziarahi keluarga tersebut apabila kesemua mereka tinggal sehelai sepinggang dalam kej4dian yang berlaku malam kelmarin.

Dalam kunjungan tersebut, Sultan Muhammad V turut menyampaikan sumbangan peribadi dan meluangkan masa bersama keluarga itu serta melawat tapak kebak4ran.

Sumbangan tersebut disampaikan bagi membantu meringankan beban yang ditanggung keluarga tersebut apatah lagi Hari Raya Aidiladha akan menjelang tidak lama lagi.

Turut mengiringi baginda adalah..

Turut hadir mengiringi baginda ialah Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Takiyuddin Hassan; Pengarah Jabatan Bomba negeri, Md Salleh Sarbini dan Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Istiadat Melayu Kelantan (Maik), Zulkifli Abdul Rahman.

Sementara itu, Takiyuddin yang ditemui selepas kunjungan Sultan Muhammad V berkata, Sultan Muhammad V turut menitahkan agensi kerajaan negeri yang terlibat supaya menghulurkan bantuan khususnya bagi memastikan mngsamendapat kediaman baharu.

” Kita mencadangkan mngsa ini yang tidak ada rumah, sebahagiannya penyewa bukan tuan rumah untuk ditempatkan di PPR Sungai Keladi di Kelochor.

” Satu rumah empat keluarga pun ada tetapi anak beranaklah, kita akan uruskan sewa beli dengan harga istimewa, kita akan membantu,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: utusan

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Sultan Kelantan Melawat Tapak Rumah Mngsa Kbakaran Dan Tak Sangka Tuanku Ambil Tindakan Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*