Selepas Dua Tahun Kbkaran Tahfiz Ittifaqiyah, Saksi Akhirnya Dedah Sesuatu Dan Ada Kaitan Dgn Pemetik Api

Seorang saksi memberitahu Mahk4mah Tinggi yang mendengar perbicaraan ke$ dua remaja yang did4kwa membun#h 23 penghuni Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, dua tahun lepas, bahawa seorang daripada remaja terbabit menyimpan pemetik api yang digunakan semasa kejadian kebak4ran di pusat tahfiz berkenaan di dalam bilik tidur rumahnya.

Seorang perisik di Bahagian Siasatan Khas (D9) Jabatan Siasatan Jen4yah Bukit Aman Asisten Superintendan Mohd Shafizan Sazali berkata perkara itu diberitahu remaja terbabit semasa beliau bersama anggota Bahagian Siasatan Jen4yah Ibu Pejabat P0lis Daerah Wangsa Maju menyoal siasatnya di Balai P0lis Pantai pada 17 September, 2017, pukul 5.30 petang.

Tertud0h terbabit berkata “Tuan, pemetik api yang digunakan semasa kejadian saya telah simpan di atas meja kecil di dalam bilik tidur di rumah saya. Pemetik api tersebut jenama cricket berwarna merah. Saya boleh tunjukkan tempat di mana pemetik api tersebut disimpan”.

Perkara itu dinyatakan Mohd Shafizan yang pernah berkhidmat sebagai Pegawai Operasi Jen4yah di Bahagian Siasatan Jen4yah Ibu Pejabat P0lis Daerah Wangsa Maju sejak 1 April 2014 hingga 15 Jan 2019, semasa pemeriksaan utama Timbalan Pend4kwa Raya Julia Ibrahim pada perbicaraan ke$ itu di sini hari ini.

Saksi pendakw4an ke-66 itu berkata beliau kemudian pergi ke rumah remaja terbabit di Kampung Datuk Keramat dan dia menunjukkan satu pemetik api jenama cricket berwarna oren yang berada di atas katil yang digunakan semasa kejadian itu.

Mohd Shafizan kemudian bersetuju dengan peguam Haijan Omar, yang mewakili kedua-dua tertud0h, bahawa tempat dan warna pemetik api yang dijumpai di bilik tidur di dalam rumah susp3k berkenaan berbeza dengan kenyataan susp3k semasa disoal siasat.

” Tertud0h beritahu (semasa soal siasat) bahawa pemetik api warna merah di simpan atas meja kecil di dalam bilik tidur, namun ia berbeza yang mana pemetik api berwarna oren dijumpai atas katil,” soal Haijan dan Mohd Shafizan menjawab: “setuju”.

Disoal Julia semasa pemeriksaan semula mengapa pemetik api yang dijumpai berbeza dengan apa yang dimaklumkan (semasa soal siasat), Mohd Shafizan menjawab: “Terdapat pemetik api lain tetapi yang dirampas hanya yang ditunjuk kepada saya.

Julia: Adakah kamu tahu kedatangan p0lis ke rumah berkenaan (rumah susp3k) sehari sebelum awak pergi ke rumah itu.

Mohd Shafizan: tak tahu.

Julia: Peguam ada cadangkan bahawa tanpa ditunjuk oleh tertud0h, mungkin p0lis jumpa pemetik api yang berada di dalam bilik tersebut kerana katil dan meja kecil di dalam bilik itu tidak terlindung, boleh kamu jelaskan mengenainya?

Mohd Shafizan: Seperti yang saya katakan ada pemetik api yang lain dalam bilik itu, tanpa dipandu (tunjuk) tertud0h kita tak tahu yang mana satu (pemetik api).

Dua remaja lelaki yang ketika kejadian berumur 16 tahun did4kwa bersama-sama membun#h dan menyebabkan kemati#n 23 penghuni pusat tahfiz beralamat di Jalan Keramat Hujung, Kampung Datuk Keramat, Wangsa Maju, di sini antara pukul 4.15 pagi dan 6.45 pagi, pada 14 September 2017.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Azman Abdullah bersambung esok. 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: sinarharian

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Selepas Dua Tahun Kbkaran Tahfiz Ittifaqiyah, Saksi Akhirnya Dedah Sesuatu Dan Ada Kaitan Dgn Pemetik Api"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*