Penjaga Gol Utama Terengganu FC, Mohd Suffian MeninggaI DUNlA

Kur@ng lapan jam sebelum sepak mula pertemuan Terengganu FC (TFC) dengan Negeri Sembilan pada saingan Piala Malaysia malam ini, kem TFC dik3jutkan dengan berita pem3rgian penjaga gol utamanya, Mohd Suffian Abd Rahman, 41, yang meningg4l duni4 selepas meng4lami ser4ngan jant0ng kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Pengurus TFC, Ahmad Shahrizal Yahya berkata, bekas penjaga g0l kebangsaan itu mengh3mbuskan naf4s ter4khir di rumahnya di Kampung Bukit Tunggal, dekat Kuala Terengganu.

“ Saya begitu terk3jut mendengar berita itu, saya dimaklumkan kem4tian arw4h disebabkan ma$alah jant0ng dan arw4h akan dikeb0mikan di Tanah Perkub0ran Bukit Tunggal selepas solat Asar petang ini.

“ Saya mengharapkan peminat setia skuad TFC dan seluruh peminat b0la sepak tanah air mend0akan arw4h Suffian ditempatkan dalam kalangan insan yang beriman,” katanya.

Pada 1 Ogos lalu, penjaga gol berpengalaman itu dimasukkan ke H0spital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu kerana ma$alah jantung.

Bagaimanapun selepas beberapa hari berada di h0spital, penjaga gol itu stabil dan dibenarkan pulang untuk membuat rawatan susulan.

Musim lalu, bekas penjaga g0l kebangsaan itu adalah antara watak penting kejayaan skuad Penyu muncul naib juara Piala Malaysia dan menduduki tangga keempat Liga Super.

Pemain paling seni0r Liga Malaysia (Liga M) itu yang menyarung jersi skuad TFC bermula pertengahan 2017 juga beraksi dengan cemerlang dalam saingan Liga Super musim ini.

Sementara itu penjaha g0l Terengganu FC (TFC), Wan Muhamad Azraie Wan Teh menyifatkan pem3rgian Mohd Suffian Abd Rahman sebagai kehilangan besar buat pasukan.

Wan Azraie berkata, arw4h se0rang yang tidak l0kek ilmu kerana sentiasa memberi tunjuk ajar kepadanya dan penjaga gol lain dalam pasukan, selain mudah didekati sama ada di padang atau sebaliknya.

“ Saya terk3jut mendengar berita itu melalui WhatsApp dan sukar untuk mempercayainya, namun menerimanya dengan hati yang berat selepas disahkan pihak persatuan.

“ Kenangan manis bukan sahaja ketika kami beraksi bersama pasukan TFC tetapi ketika kami bersama-sama menyarung jersi Pahang pada 2011 kerana arw4h sudah memberi tunjuk ajar kepada saya bagaimana menjadi penjaga g0l yang berkualiti.

“ Saya anggap arw4h seperti abang sendiri dan arw4h ada memberi kata-kata semangat kepada saya sebelum pertemuan dengan pasukan JDT ketika sesi latihan terakhirnya pada akhir Julai lalu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Bagi Shukur Jus0h, pemergian penjaga g0l itu meningg4l kesan mendalam kepada dirinya dan pasukan kerana arw4h dianggap abang kepada pemain yang lain.

“ Saya cukup terasa kehilangannya kerana arw4h sudah saya anggap sebagai seorang rakan dan abang yang baik.

“ Sudah tiga tahun saya bersama arw4h iaitu bermula ketika bersama FELDA United pada 2016 dan kini dalam pasukan TFC.

“ Arw4h bukan hanya baik di padang tetapi di luar padang. Berita ini amat meng3jutkan kami apatah lagi malam ini kami akan beraksi menentang Negeri Sembilan,” katanya.

Allahy4rham yang membantu TFC muncul naib juara Piala Malaysia tahun lalu meningg4l duni4 pada jam 1.10 tengah hari dan jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkub0ran Banggol Pauh, Bukit Tunggal, Kuala Nerus.

Bekas penjaga g0l kebangsaan itu mengh3mbuskan naf4s terakhir di rumahnya di Kampung Bukit Tunggal, Kuala Nerus.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: hmetr0

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Penjaga Gol Utama Terengganu FC, Mohd Suffian MeninggaI DUNlA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*