Ini Respon P0lis Selepas Media Antarabangsa Dakwa Kononnya Keluarga N0ra Anne Dibawa Jumpa Dukun

P0lis Negeri Sembilan menafikan laporan media antarabangsa kononnya keluarga N0ra Anne Qu0irin, 15, dibawa berjumpa pengamal perub4tan tradisional dalam usaha mengesan remaja Ireland itu ketika operasi mencari dan menyelamat (SAR) sedang dilaksanakan.

Ketua P0lis Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Mat Yus0p berkata, dakwaan yang kononnya p0lis berbuat demikian kerana pasukan SAR sudah buntu mengesan remaja berkenaan adalah tidak benar.

“ Tidak benar. Saya tidak pernah arahkan mana-mana pegawai berbuat demikian,” katanya ringkas ketika dihubungi, hari ini.

Terdahulu, sebuah p0rtal media antarabangsa melaporkan pihak p0lis membawa ahli keluarga N0ra Anne bertemu pengamal perubatan tradisional kerana sudah buntu dalam usaha mengesan remaja Ireland itu.

Media itu melaporkan empat individu melakukan sesi berkomunikasi dengan makhl0k halu$ supaya N0ra Anne dipulangkan segera dan turut menjemput ibu bapa mang$a menghadiri upacara itu.

Turut dilaporkan upacara itu diadakan dalam tempoh 24 jam sebelum ma-y4t N0ra Anne ditemui.

Terdahulu, N0ra Anne yang mengalami masalah lembam sebelum ini dilaporkan hilang ketika menginap di sebuah resort di Pantai pada 4 Ogos lalu, sebelum pihak berkuasa melancarkan operasi SAR.

Ma-y4tnya kemudian ditemui pada 13 Ogos lalu, sebelum diterbangkan ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) untuk dib3dah siasat dan dituntut ahli keluarga.

Terdahulu, keluarga N0ra Anne Quoirin telah meminta untuk melakukan proses b3dah siasat kali kedua terhadap ma-y4t remaja terbabit di luar negara.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, pihaknya tiada masalah jika proses itu dijalankan dan ia sama sekali tidak menjejaskan reputasi pakar patologi negara yang menjalankan b3dah siasat sebelum ini.

Menurutnya, apa yang pasti, ma-y4t remaja terbabit sudah dituntut keluarga dari Jabatan Forensik (JPF) Hospital Tuanku Ja’afar Seremban (HTJ), Negeri Sembilan.

“ Itu terpulang kepada mereka (keluarga) dan ia adalah hak mereka untuk buat b3dah siasat kali kedua di luar negara.

“ Apa yang saya tahu keluarga sudah tuntut ma-y4tnya (N0ra Anne) dan terpulang kepada mereka untuk buat siasatan selanjutnya,” katanya ketika ditemui selepas membuat lawatan di Kuil Sri Maha Mariamman, di Ipoh.

Menurutnya, pihaknya memang yakin dengan profesionalisme pakar patol0gi yang melakukan b3dah siasat kali pertama terhadap ma-y4t remaja warga Ireland terbabit.

“ Ini (b3dah siasat kedua) tidak akan menggoyahkan keyakinan kita pada pakar pat0logi negara kita yang menjalankan b3dah siasat itu,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: hmetro

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Ini Respon P0lis Selepas Media Antarabangsa Dakwa Kononnya Keluarga N0ra Anne Dibawa Jumpa Dukun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*