Pernah kena tampar, Ibu dedah keperitan anak2 berbangsa Melayu Afr1ka

Sejak kebelakangan ini, isu mengenai warna kulit semakin sensitif dan sering diperkatakan dalam kalangan masyarakat kita. Malah, perkara ini turut memberikan ke3san terhadap psai1kologi dan kehidupan individu tersebut.

Menurut laporan Metro, Noraini Mokthar dan Saliza Zainal menceritakan anak-anaknya turut berdepan dengan te3kanan emos1i dan sering disisihkan rakan sebaya. Malah, perkahwinan Noraini bersama suami warganegara Nigeria juga dipandang negati1f oleh masyarakat.

Sudah jangka perkara ini berlaku

Noraini sudah menyangkakan persepsi negat1if dari masyarakat terhadap keputusan perkahwinannya itu bersama seorang lelaki Nigeria. Malah, dia sudah menyangkakan anak-anaknya turut mendapat k3esan yang sama.

Selepas berkahwin memang saya jangka perkara ini berlaku terutama melihat reaksi masyarakat yang memandang negat1if perkahwinan campur dengan lelaki berkulit h1itam. Jika saya sendiri menerima kata-kata negati1f tidak mustahil anak turut menghadapinya.

Dia turut mengakui caba@ran yang dilaluinya sangat hebat terutama apabila berhadapan masyarakat sepanjang bergelar isteri kepada Eze Victor Mmaduabuchukwu pada tahun 2011.

Pernah saya berjalan jauh daripada Eze atau meninggalkannya di rumah hanya kerana tidak mahu orang melihat kami sebagai pasangan suami isteri.

Anak saya pernah ditampar


Tambah memilukan lagi apabila anaknya, Fatimah Eze Giff Onyiyechi dan Siti Sarah Eze berdepan persepsi negati1f dari kawan di sekolah. Malah, Fatimah tidak diterima rakan sekelas disebabkan kulitnya yang gelap.

Fatimah pernah mengadu diketawakan apabila mereka melihat rambut kerintingnya ketika ambil wuduk. Tidak sekadar menge3jek kerana berkulit gelap, anak saya pernah dit@ampar.

Malah, anak-anaknya itu tidak mahu ke sekolah dan kerap menangis kerana trauma dengan ejekan rakan-rakan. Ibunya itu mengambil tindakan dan mengadu kepada guru kelas. Akhirnya, selepas dipujuk berkali-kali barulah Fatimah mahu ke sekolah semula.

Saya selalu beritahu anak semua ciptaan Allah sama. Kulit h1itam atau putih, darah kita sama merah. Warna kulit dan bangsa tidak membezakan kedudukan manusia pada pandangan Allah.

Pernah dipanggil ‘bvsuk’

Sementara itu, Saliza Zainal juga berdepan dengan masalah yang sama membawa anak sulungnya, Nur Ajua Aishah Quanoo Kofi mendaftar di sekolah kebangsaan sekembalinya ke Malaysia selepas menetap di Ghana selama lima tahun.

Komunikasi menjadi masalah utama disebabkan Aishah langsung tidak boleh bertutur bahasa Melayu. Namun selepas enam bulan sedikit demi sedikit dia mula fasih dan memahami bahasa Melayu.

Paling mengguris hati apabila dia dipanggil ‘Busuk’. Namun Aishah tidak pernah membalas ejekan mereka. Mujur cikgu sangat memahami tambahan pula Aishah menunjukkan prestasi cemerlang di sekolah kerana mudah menghafaz al-Quran malah peribadinya disenangi semua guru.

Masyarakat anggap semua lelaki kulit h1itam sama


Saliza turut mengakui dia menerima pandangan skeptikal masyarakat ketika awal mendirikan rumah tangga dengan Quanoo Kofi pada tahun 2004.

Mungkin disebabkan cara didikan suami saya di Ghana seperti bercakap lantang dan kasar menyebabkan masyarakat menganggap semua lelaki kulit h1itam sama. Saya selalu katakan kepadanya membiarkan andaian orang pada kita. Apa yang penting kita tunjukkan peribadi yang baik.

Saya tidak menyangkal ada warga kulit hi1tam melakukan jenayah, mengganggu anak dara orang dan kasar, yang menyebabkan timbulnya persepsi negatif. Namun bukan semuanya begitu. Suami saya sendiri lebih suka bergaul dengan orang Melayu berbanding rakan senegara.

Ibu bapa mulanya tidak setuju
Saliza turut berkongsi detik-detik pengenalan bersama Quanoo Kofi itu dan mempercayai jodoh yang ditentukan Allah.

Kami bertemu ketika saya bertugas sebagai jururawat manakala Quanoo pesakitnya. Oleh kerana hanya saya fasih berbahasa Inggeris dalam kalangan jururawat menyebabkan saya terpaksa berkomunikasi dengan Quanoo setiap hari.

Bermula dari situ kami sering berhubung sehingga suatu hari dia menyatakan ingin melamar saya. Mulanya ibu bapa tidak bersetuju namun mereka melihat perubahan drastik saya seperti menukar penampilan kepada bertudung dan mendengar kata selepas berkenalan dengan Quanoo. Kami diijabkabulkan pada 2004 selepas enam bulan berkenalan.

Kenapa Mkain Ramai Perempuan Melayu Suka Lelaki Afri1ka?

Persoalannya disini ialah apakah keistimewaan yang terdapat pada lelaki Afri1ka sehingga menyebabkan begitu banyak gadis – gadis terutamanya gadis Melayu jatuh hati pada mereka ini. Walaupun terdapat begitu banyak laporan negat1if di dalam media terutamanya di dalam televisyen, surat khabar dan juga internet namun jumlah kes peni1puan yang dilaporkan semakin meni1ngkat saban tahun.

Adakah ini bermakna gadis – gadis terutamanya gadis Melayu ini langsung tidak mahu ambil tahu tentang keadaan semasa, tidak langsung membelek surat khabar, tidak langsung menonton siaran berita di televisyen atau sebenarnya cuba mengambil ris1iko dan akhirnya mema@kan diri sendiri? Apabila ditanya kepada ma@ngsa – man@gsa dan kebanyakkan jawapan yang diberikan oleh gadis – gadis ini ialah

1) Lelaki Afrika mengambil berat tentang mereka
2) Lelaki Afrika romantik dan penyayang
3) Lelaki Afrika tidak kedekut memberi mereka barang – barang berharga dan berjenama
4) Lelaki Afrika hebat dari segi bati1n

Tidak dapat dinafikan ramai lagi lelaki Afrika yang baik dan betul-betul ikhlas diluar sana. Namun kita perlulah berhati-hati bila berkawan

Sumber: Metro, OH BULAN

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Pernah kena tampar, Ibu dedah keperitan anak2 berbangsa Melayu Afr1ka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*