7 Tips Penjimatan Sebelum Bermulanya Sesi Persekolahan

Bagi ibu bapa, sesi baru persekolahan pasti akan menuntut mereka untuk mengeluarkan perbelanjaan yang lebih bagi membeli keperluan sekolah anak-anak. Namun ada beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk menampung kos keperluan anak-anak anda ini.

Nak tahu bagaimana? Ayuh kita tengok 7 tips penjimatan berikut:

1. Beli Yang Perlu Sahaja

Sama juga seperti kita menguruskan perbelanjaan rumah, untuk membeli barangan keperluan sekolah anda juga kita perlu membezakan sama ada barang tersebut perlu atau tidak. Sebagai contoh, sekiranya bag sekolah mereka masih elok, tak perlu membaz1r dengan membeli yang baru.

2. Tetapkan Bajet

Bajet ini penting bagi mengelakkan anda terlebih belanja. Asingkan duit yang ingin digunakan untuk perbelanjaan sekolah anak-anak anda. Ketika membeli barang sekolah mereka, gunakan duit tersebut sahaja.

Dan bila kita dah buat bajet, pastinya ia datang dengan senarai barangan yang hendak dibeli. Jadi senang nak pantau pembelian anda nanti.

3. Jualan Akhir Tahun

Ketika musim cuti sekolah hujung tahun, kedai menjual peralatan sekolah seperti kedai alat tulis, pakaian mahupun gedung membeli-belah; pasti akan mengadakan diskaun dengan potongan harga yang berpatutan. Ketika ini, harga setiap produk persekolahan adalah lebih murah.

Pilihan barangan juga lebih banyak, jadi ambillah kesempatan ini untuk shopping. Lagi best, kalau semua barangan boleh didapati di satu tempat. Takdelah buang masa nak pergi ke sana ke mari untuk dapatkan kesemua barangan.

4. Beli Online

Zaman teknologi ini, semakin ramai yang beralih ke online shopping. Bermacam-macam laman web yang boleh kita layari, pakai telefon pintar saja. Pilih nak barang apa, bayar dan tunggu depan pintu rumah untuk mereka hantar. Siap boleh masukkan voucher diskaun, ada yang menawarkan penghantaran percuma dan harga barang yang sangat kompetitif.

Tapi awas, ianya sangatlah ketagih. Sedar-sedar dah 2-3 jam masa berlalu, belum beli semua barang lagi.

5. Buat Perbandingan Harga

Jadilah pengguna bijak dengan rajin membandingkan harga barang. Pilih kedai yang menawarkan harga yang berpatutan, anda cuma perlu luangkan sedikit masa. Sangat berbaloi dan rasa puas hati sangat, bila anda berjaya lakukan perkara ini.

6. Beli Di Kedai RM2

Kadang-kadang tu, ada barang yang anda boleh beli di kedai barangan murah seperti kedai RM2 dan yang seangkatan dengannya. Kedai seperti ini menjanjikan harga yang lebih murah berbanding dengan pasar raya besar yang lain.

Anda boleh dapatkan peralatan sekolah terutamanya alat tulis dengan harga yang lebih jimat.

7. Beli Setelah Sekolah Dibuka

Bukan semua keperluan sekolah akan digunakan pada hari pertama persekolahan. Jadi utamakan apa yang penting dahulu. Lagipun, kadang-kadang terdapat kedai yang menawarkan harga yang lebih murah selepas sekolah dibuka bagi menghabiskan stok dalam simpanan mereka.

Rebut peluang ini untuk membeli keperluan yang masih belum cukup.

Beli Ikut Kemampuan Masing-Masing

Dan yang paling penting sekali, belilah barangan keperluan anak-anak mengikut kepada kadar kemampuan masing-masing. Yang murah tak semestinya tak elok, selagi anda tahu di mana tempat terbaik untuk membeli-belah.

 

Sumber: MajalahLabur

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "7 Tips Penjimatan Sebelum Bermulanya Sesi Persekolahan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*