Azizulhasni baru sahaja kemal4ngan di Brisbane

Jaguh berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang mengalami kemal4ngan dalam acara Keirin di siri kelima Piala Dunia Brisbane, Australia pada Sabtu.

Menurut kenyataan yang dikongsi di laman Instagram, Azizulhasni berkongsi pengalaman pahit bagaimana beliau ters3ret jatvh dan badannya telah berg3seran dengan permukaan kayu. 

Menurut Azizulhasni, ketika itu beliau hanya mampu berdoa supaya tidak ada kayu mencucvk ke dalam tisv badannya seperti yang terjadi padanya pada 2011.

View this post on Instagram

[Part1] Hello guys, . Ketika saya mengarang posting ini, saya masih berada di hospital. Diatas katil dan baru lepas X-Ray dan MRI scan. Sekarang menunggu berita dari Doktor dan pasukan perubatan di bilik kecemasan Hospital Princess Alexandra. . Jom saya bawa anda semua ketika kemalangan berlaku. Ketika loceng dibunyikan, menandakan tinggal lagi satu pusingan, saya cuba memecut kehadapan untuk memotong pelumba dari Poland yang berada dihadapan. Ketika cuba memotong, pelumba dari Jepun yang datang dari belakang juga cuba untuk memecut kehadapan dan mmemanncunng saya kedalam mengakibatkan saya terrhiimmpet dengan pelumba dari Poland dan terus mencium permukaan velodrome bersama beberapa pelumba yang lain. Panccungaann itu kalau diikutkan seperti datang dgn nniiaattt yg kuuraanngg baekk namun sebagai seorang atlet professional yang berjiwa besar, saya tetap melihatnya dengan positif. Sudah lumrah dalam dunia lumba basikal track ini terutamanya dalam acara Keirin. Jatuh bangun itu adalah adat bertanding dan tidak perlu mengambil perkara seperti ini secara peerribadi. Semua orang mahu menang dan disebabkan itu kadang-kadang benda tidak diingini berlaku. This is the beauty of the sport, sometime you win, sometime you bahamm tanohh. Saya dimaklumkan pelumba Jepun itu di Disqualified kerana salah beliau. Malangnya, keputusan itu tidak menghilangkan sakit dan luka-luka dibadan saya yang sasa ini. . Saya terseret jauh, mata di pejam, terasa kulit badan bergeseran dengan permukaan kayu, panass, pedih dan sakit, situasi amat huru hara,terdengar juga jeritan dari pelumba lain. Dalam hati saya hanya mampu menyebut nama Allah dan berdoa supaya tidak ada kayu mencucuk ke dalam tisu badan saya seperti kejadian pada tahun 2011 lalu. Apabila seretan sudah berhenti, saya mengerang kesakitan, tidak dapat bernafas hasil dari hentakkan jatuh dan juga di langgar oleh pelumba dari belakang saya pada kelajuan at least 70km/h. Saya dah macam ayam kene sembelih. Ramai org mengelilingi saya, saya tidak dapat membuka mata, tapi terdengar suara jurulatih John Beasley, beliau suruh saya baring, relax dan cuba bernafas. [Bersambung]

A post shared by Azizul | Awang (@azizulhasniawang) on

Dalam pada itu, berita kemal4ngan tersebut turut menarik perhatian Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abd Rahman yang mengeluarkan kenyataan tersebut menerusi Twitter turut mendoakan agar Azizulhasni tidak mengalami keced3raan serius.

“Semoga diberikan kesembuhan dan dipermudahkan urusan beliau,” kata Syed Saddiq.

Azizulhasni atau popular dengan gelaran ‘ThePocketRocketman‘ bagaimanapun kini sedang menunggu laporan lengkap mengenai keced3raannya dari pihak hospital dan pasukan perubatan di bilik kec3masan Hospital Princess Alexandra.

Untuk rekod, Azizulhasni telah menjuarai acara keirin siri keempat Piala Dunia yang berlangsung di Cambridge, New Zealand pada minggu lalu.

Azizulhasni melakar pencapaian membanggakan apabila kayuhan bertenaganya membolehkan dia muncul juara di Cambridge, meninggalkan lima pencabar yang lain.

Beliau juga membuktikan kesungguhannya dalam mengejar emas apabila turut mencatat rekod baharu menerusi catatan 9.760 saat bagi memadamkan rekod lamanya miliknya 9.774s.

Dalam pada itu, kemenangan beliau di Cambridge, dilihat sebagai satu pencapaian terbaiknya pada tahun ini selepas dua emas pecut individu pada Kejohanan Trek Asia 2019 dan 2020.

 

Sumber: Awani

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Azizulhasni baru sahaja kemal4ngan di Brisbane"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*