Rusa berkumpul, ul4r dan m0nyet diam pada waktu kemuncak… gerh4na matahari pengaruhi perilaku haiw4n di zoo

GERH4NA Matahari Anulus atau Gerh4na Matahari Cincin yang berlaku hari ini didapati turut mempengaruhi perilaku haiwan.

Berdasarkan pemerhatian sekumpulan pelajar dari Fakulti Alam Bina dan Ukur Universiti Teknologi Malaysia (UTM) terhadap reaksi haiwan di Zoo Johor, Johor Bahru, semasa fenomena itu sekumpulan rusa berada dalam kawanan ketika kemuncak gerh4na itu berbanding sebelumnya.

“Ul4r menjadi pilihan untuk dilakukan pemerhatian kerana sifat haiwan itu yang sensitif terhadap perubahan alam. Berdasarkan pemerhatian, haiwan itu bergerak sekali sekala sebelum waktu kemuncak gerh4na dan tidak bergerak pada waktu kemuncak.

“Monyet pula dilihat agr3sif pada sebelah pagi tadi sebelum diam pada waktu kemuncak ger4na,” kata Nur Rabiatuadawiyah Baharul Azidi, 25, salah seorang daripada lima pelajar tahun tiga Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Geom4tik yang terlibat dalam pemerhatian itu.

Orang ramai berkunjung ke Zoo Johor sempena pencerapan fenomena Gerh4na Matahari Anulus yang dapat disaksikan hari ini di Zoo berkenaan kira-kira 20 KM dari Bandaraya Johor Bahru. -fotoBERNAMA

Pelajar berkenaan memulakan pemerhatian pada 9 pagi dan kemudian ditumpukan pada waktu kemuncak gerh4na kira-kira 1.20 tengah hari sehingga gerh4na berakhir 3.20 petang, terhadap haiwan jenis mamalia dan reptilia iaitu sekumpulan rusa, seladang, ul4r, gajah, harim4u, sing4 serta monyet.

Selain merekodkan pergerakan kesemua haiwan itu, mereka turut merekodkan kelajuan angin dan suhu dengan menggunakan alat anemometer.

Pemerhatian tersebut dilakukan menerusi subjek Falak Syarie di bawah kendalian pensyarah kanan Fakulti Alam Bina dan Ukur UTM Dr Othman Zainon.

“Seorang daripada kami ditugaskan memerhati pergerakan dan tindak balas sekumpulan rusa dan seekor seladang. Dua orang memerhati dua ekor ul4r sawa batik, dua ekor ul4r sawa albino serta seekor ul4r tedvng sel4r manakala dua lagi memerhati dua ekor gajah, beberapa ekor harim4u, sing4 dan m0nyet,” kata Nur Rabiatuadawiyah yang ditemui di zoo berkenaan.

Sementara itu, Othman yang dihubungi berkata sebelum ini beliau dan para pelajar fakulti itu pernah melakukan pemerhatian sama terhadap sekumpulan rusa di universiti itu ketika berlakunya Gerh4na Matahari Separa pada 9 Mac 2016.

“Ketika kemuncak Gerh4na Matahari Separa itu, sekumpulan rusa didapati p4nik dan berada dalam kumpulan kawanan mereka.

“Jadi, kali ini kita mahu melihat perilaku yang sama atau sebaliknya ketika berlakunya Gerh4na Matahari Cincin ini,” katanya yang berada di Tanjung Piai bagi menyaksikan fenomena tersebut hari ini.-Bernama

 

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Rusa berkumpul, ul4r dan m0nyet diam pada waktu kemuncak… gerh4na matahari pengaruhi perilaku haiw4n di zoo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*