Netizen T4kut Cor0nav1rus Mereb4k Dari Barang Taobao, Ini Kata2 D0ktor Yang Mengeejutkan Semua

Viral di media sosial baru-baru ini tentang bagaimana orang ramai perlu berhati-hati jika mereka membeli barang dari Taobao, satu perniagaan popular dari China.

Satu gambar menunjukkan bahawa sesiapa yang membeli barang dari negara China perlu san1tize terlebih dahulu sebagai langkah keselam4tan.

Mesej itu telah membuatkan lebih ramai orang p4nik kerana memang ramai rakyat Malaysia membeli dari Taobao kerana harganya yang sangat murah. Tapi, seorang d0ktor dari Hospital Sungai Buloh bernama Dr Christopher Lee memberi respon berkenaan isu pembelian barangan dari China, lapor WOB.

Menurutnya yang juga merupakan Penasihat Kebangsaan Peny4kit Berj4ngkit di Kementerian Kesih4tan, semua parcel dari China mengambil masa sekurang-kurangnya 24 jam untuk tiba di Malaysia.

Oleh itu, ris1ko j4ngkitan cor0nav1rus melalui penghantaran adalah agak rendah.

Walaupun tiada pengumuman rasmi tentang v1rus ini boleh menular melalui barangan (benda tidak berny4wa), Dr Lee mempunyai kenyataan sokongan di mana v1rus ini sama seerti S4RS dan M3RS.

Katanya, memandangkan 2019-nC0V ini dikategorikan sebagai cor0nav1rus, cara j4ngkitan itu sepatutnya lebih kurang sama seperti S4RS dan M3RS.

Jika kita fokus pada v1rus S4RS, v1rus itu hanya boleh bertahan di luar badan m4nusia selama beberapa jam atau paling lama, 4 hari sahaja.

V1rus itu (S4RS) akan bertahan lama (sehingga beberapa hari) pada persekitaran yang lembap atau basah. Namun, pada permukaan yang kering seperti plastik, v1rus itu hanya boleh hidup selama beberapa jam.”

Selain itu, jika anda masih par4noid untuk dapatkan barangan dari Taobao, China Post’s Express Mail Service (EMS) telah mengumumkan bahawa mereka akan menangguh semua penghantaran demi untuk memb4smi kum4n yang ada pada barangan yang patut dipos.

Bagi memastikan keselam4tan orang awam, kami akan lakukan pemb4smian kum4n dua kali terhadap parcel dan kenderaan yang akan melalui bandar Wuhan serta menangguh jadual penghantaran.”

Harap takde yang berj4ngkit sebab barang Taobao…

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber  : Lobak Merah via khalifahmedia

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Netizen T4kut Cor0nav1rus Mereb4k Dari Barang Taobao, Ini Kata2 D0ktor Yang Mengeejutkan Semua"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*