“Bukan JE tapi vlrus lain sebab muslim tak kena” kisah bagaimana negara kita s3lamat dari vlrus Nipah

Mungkin ramai golongan muda yang tidak begitu mengetahui mengenai virus yang cukup dit4kuti oleh rakyat Malaysia suatu ketika dahulu.

Disebalik kekec0han penularan Wuh4n C0r0navirus ini, ia mengimbas kembali betapa Malaysia sebenarnya pernah dilanda wab4k penyak1t yang berb4haya ketika itu iaitu virus Nipah. Pada tahun 1998 virus Nipah yang berasal dari negara kita menyebabkan 105 orang mat1, sehinggalah punca utamanya ditemui iaitu dari ladang bab1, kerajaan mengambil keputusan melupuskan sejuta ekor bab1 bagi mengatasi w4bak ini.

Yang menariknya kisah ini ialah keengganan kerajaan ketika itu menerima pendapat daripada dua pelajar PhD yang menyatakan ianya bukan virus JE (bawaan nyamuk) sebaliknya virus lain. Dua doktor tersebut iaitu Dr.Chua Kaw Beng dan Dr Chong Tin Tan menyedari virus tersebut tidak meny3rang orang Muslim, jadi sudah pasti ianya bukan penyak1t bawaan nyamuk. Perkara itu dimaklumkan kepada penyelia PhD iaitu seorang professor namun tidak diendahkan.

Menurut sumber NPR dan Neurologi Asia, pihak berkuasa tidak mempercayainya dan menegaskan ianya penyak1t bawaan nyamuk iaitu JE. Dalam masa yang sama kes kemat1an terus meningkat.

Akhirnya, Dr Chua meyakinkan professor beliau untuk dihantar ke Pusat Kawalan Penyak1t di Amerika Syarikat bagi menyelidik penyak1t bawaan nyamuk tersebut. Namun sebenarnya Dr Chua meny3ludup virus Nipah yang disimpan di dalam bagasinya untuk dikaji di sana. Beliau terpaksa mel4nggar semua prosedur yang ada demi kes3lamatan negara tercinta. Sejurus tiba, kajian terus dilakukan dengan segera untuk mengenal pasti virus sebenar yang meny3rang penduduk di Malaysia.

Keputusan yang diterima seperti dijangka oleh Dr Chua dan Dr Tan yg mana virvs tersebut bukanlah virvs bawaan nyamuk iaitu JE. Tetapi virvs tersebut bawaan khinzir. Dr Chua terus berhubung dengan pihak berkuasa Malaysia dan memaklumkan perkara tersebut.

Virvs Nipah pembnuh terus hil4ng, wab4k ini telah mengubah landskap ladang ladang kh1nzir menjadi lebih terurus dan bersih. Dr Chua dan Dr Tan menerima Anugerah Merdeka dan Anugerah Sains Mahathir.

Dr.Chua

Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh menonton sorotan bagaimana situasi ketika itu.

Rata-rata warganet menyatakan ianya seperti perjalanan kisah filem dengan hero sanggup berk0rban apa sahaja demi meny3lamatkan negara tercinta. Malahan w4bak nipah ini sebenarnya telah dijadikan inspirasi untuk filem Contagion (2011)

Jadi, kita cari punca dan sekat ianya dari terus menvlar. Yang penting jangan abaikan suara-suara kecil jika ianya sebenar mampu meny3lamatkan dunia.

Semoga kita dihindari dari pelbagai virvs yang boleh meny3rang kes1hatan manusia.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber: musang viral via vaniladaily

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "“Bukan JE tapi vlrus lain sebab muslim tak kena” kisah bagaimana negara kita s3lamat dari vlrus Nipah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*