Terpaksa Berkvrung Dalam Rumah, Rakyat Malaysia Terk4ndas Di Hubei Semasa Pulang Sambut Tahun Baru

Umum mengetahui bahawa kerajaan China mengh4lang semua penduduk di Wuhan dan Hubei untuk keluar dari rumah sejak berlakunya w4bak koronav1rus ini. Berkongsi mengenai larangan tersebut, seorang rakyat Malaysia yang mahu dikenali sebagai Ima, berkongsi pengalamannya ketika dikenakan perintah berkvrung oleh kerajaan itu.

Menerusi laporan Harian Metro, Ima memberitahu bahawa dia mengikut suaminya pulang ke kampung halaman di Xiangyang dalam daerah Hubei untuk meraikan Tahun Baru Cina. Namun, kerajaan negara itu telah meny3kat laluan keluar dan masuk  darat serta udara. Tambahnya, dia tidak keluar dari rumah sejak beberapa hari ketika dikenakan arahan berkvrung.

Ketika transit di Wuhan, saya dapat merasakan suasana sunyi dan jalan lengang malah semua jalan keluar masuk dik4wal tentera. Mereka yang berada di Wuhan diarah berkvrung dalam rumah dan saya ketika ini berada di Xiangyang dalam daerah Hubei juga tidak keluar sejak beberapa hari lalu kerana bimbang dengan keadaan diri.

Kerajaan China mengeluarkan surat pekeliling dari rumah ke rumah tidak menggalakkan kami untuk keluar bagi meng3lak peny3baran v1rus itu. Tetapi saudara mara di Wuhan memberitahu mereka dih4lang keluar rumah sama sekali ketika ini dan keadaan itu menyebabkan harga barang naik mendadak.

Ima yang sepatutnya pulang ke Malaysia pada 8 Februari ini turut memberitahu bahawa dia tidak pasti dapat pulang atau tidak pada tarikh itu. Berkongsi mengenai pengangkutan awam dan stok makanan, dia memberitahu bahawa semua pengangkutan awam seperti bas dan teksi juga dih4lang kerana keadaan w4bak itu. Manakala, stok makanan setakat ini memang mencukupi kerana mereka telah membeli awal sebelum sambutan Tahun Baru Cina.

Namun dengan perkembangan terkini wabak itu, saya tidak pasti dapat pulang atau tidak pada tarikh itu. Kerajaan China sudah mengeluarkan surat mengarahkan semua berada di dalam rumah saja, mahu keluar pergi kedai pun tidak boleh walaupun ia hanya terletak lebih kurang 200 meter saja. Pengangkutan awam lain seperti bas, teksi juga dih4lang, jadi saya tidak pasti macam mana keadaan di luar sekarang. Memang sudah beli awal, semua orang di sini pun t4kut nak keluar, sambutan Tahun Baru Cina pun tidak meriah seperti biasa.

Kali terakhir saya keluar rumah pada 24 Januari lalu iaitu sehari sebelum perayaan. Topeng muka pun sudah habis di sini dan kalau boleh saya mahu pulang segera ke Malaysia berikutan ris4u keadaan diri. Saya tiada pilihan lain melainkan terpaksa tinggal di sini. Saya pun tidak pasti berapa lama tempoh berkvrung, kami diberitahu keadaan menjadi semakin t3ruk. Makin ramai dikhabarkan kena jangk1tan dan angka kem4tian pun meningkat. Kita tidak tahu siapa yang ada membawa virus ini. Paling cepat ia boleh dikesan adalah antara sehari hingga dua hari dan mengalami s1mptom dem4m, s4kit bad4n dan seles3ma. Cara terbaik adalah jang4n keluar rumah dan memeriksa suhv badan serta pakai topeng muka. Ini antara yang saya lakukan di sini dan menjaga diri sebaik-baiknya supaya tidak terkena v1rus itu.

Untuk mengambil langkah berjaga-jaga, Ima turut menggalakkan semua individu memeriksa suhu badan setiap hari.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber: Harian Metro via Ohbulan
Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Terpaksa Berkvrung Dalam Rumah, Rakyat Malaysia Terk4ndas Di Hubei Semasa Pulang Sambut Tahun Baru"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*