PA Saj4t dedah mereka dh bayar, kena tindakan ini ketika di Tanah Suci

 

Untuk pengetahuan korang, Saj4t telah pun pulang ke tanah air sehari awal dari perancangan awal dan tiba di Malaysia kira-kira jam 5 pagi tadi, lapor Harian Metro.

Walaupun banyak kriti1kan yang diterima dari netizen, Sajat telah menukar privasi IG miliknya kepada umum dan memuat naik gambar-gambarnya semasa di Tanah Suci.

Manakala PA Sajat, Mokkay telah mengeluarkan statement di IG miliknya malam tadi mengatakan dia bangga kerana dapat menjadi tetamu Allah dan dia ambil peluang tersebut walaupun dirinya belum sempurna.

Tambah Mokkay lagi, segala urusannya dipermudahkan sepanjang berada di sana dan dia turut mendoakan orang lain akan mendapat peluang yang sama sepertinya.

Pun begitu, netizen masih mengec4m tindakan dorang yang memilih untuk berpakaian seperti wanita sepanjang di tanah suci…

“SEDARLAH SIKIT YG KO TU JANT4N”

Netizen ini mengatakan umrah Saj4t dan kawan-kawannya ini tak sah kerana lelaki tak boleh memakai pakaian berjahit namun Mokkay membalas komen netizen ini dengan penjelasannya.

Menurut Mokkay, atas kesalahan dia memakai pakaian wanita semasa berada di Tanah Suci, dia telah pun membayar d3nda dan diberikan kauns3ling namun tak ada penjelasan terperici mengenai perkara ini dari pihak Saj4t mahupun Mokkay.

Baru Pulang Pergi Umrah, Koleksi Gambar Sajjad Lengkap BerteIekung Dan Berniqab

Sejak beberapa hari lalu laman sosial dipenuhi dengan pelbagai berita dan ‘update’ berkenaan kntroversi usahawan terkenal Nur Sajjad yang berpakaian wanita ketika menunaikan umrah.

Baik dari halaman portal berita ternama tanahair, tokoh ilmuan dan selebriti turut memuatnaik perkongsian dan pendapat masing-masing tentang isu tersebut.

Semuanya bersependapat, apa yang dilakukan oleh Sajj4d atau nama sebenarnya Muhammad Sajj4d Kamaruz Z4man itu bertentangan dengan ajaran IsIam.

Boleh dikatakan semua menghntam Sajjad, memintanya bertaubat dan tidak berIagak seolah-olah apa tindakannya mengenakan pakaian wanita ketika di tanah suci itu tidak saIah.

Ada juga segelintir warganet yang bertanya, ramai pihak berkaitan seperti Jakim dan Mufti yang lantang bersuara, ketika Sajjad berada di Mekah. Apa tindakan seterusnya oleh pihak terbabit selepas Sajjad pulang ke tanahair?

Ini kerana difahamkan, Sajjad bersama keluarga, rakan serta mutawwif sudah pulang ke tanah air pagi semalam, awal sehari daripada tarikh sepatutnya mereka pulang.

Mereka dikatakan membeli tiket penerbangan sendiri tanpa melalui agensi umrah Albayt Travel (M) Sdn Bhd, dan tiba di tanah air kira-kira jam 5 pagi.

Perkara itu disahkan oleh rakan kepada mutawwif yang bersama Sajjad sepanjang menunaikan umrah di Tanah Suci.

Maksudnya, Sajjad sudah pulang ke Malaysia. Jadi apa langkah seterusnya pihak JAKIM, Mufti dan Menteri? Umum mengetahui Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof turut bersuara isu Sajjad.

Kata Mujahid, tindakan Sajat itu menjejaskan imej sebagai seorang lelaki secara bi0logi dan yang tertera di kad pengenalannya, tetapi berpakaian seperti wanita ketika di Makkah.

” Fikirlah tindakan anda itu dilakukan di negara orang, di bumi Makkah, di bumi Madinah, yang akan terjejas imej kita yang mungkin boleh menjadi isu antara negara,” kata Mujahid.

Sementara itu penyanyi Hip Hop dan penceramah motivasi, Caprice juga memberi pendapat beliau tentang isu Sajj4d.

” Jadi tugas kita macam mana nak bawa dia ke jalan baik. Itu yang kita perlu fokus. Tegur sudah, nasihat pun sudah. Jadi apa penyelesaiannya?

” Siapa yang bertanggungjawab, siapa ‘CEO ummah’ dalam ummah di Malaysia? Jawapannya Jakim. Jakim yang bertanggungjawab tentang ‘kemajuan’. Jadi tanya Jakim apa langkah seterusnya,” akhiri Caprice.

Ini bermaksud, bukan Caprice sahaja tapi masyarakat mahukan Jakim bertindak. Bukan meminta Jakim terus menghukvm tapi mahu lihat langkah proaktif dan tegas supaya perkara sama tidak berulang.

Menerusi laman akaun Instagram Sajjad, beliau dilihat berkongsi beberapa keping gambarnya yang lengkap berhijab dan berniqab ketika berada di Mekah.

Sumber: Lobak Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : Duniadanakhirat

 

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "PA Saj4t dedah mereka dh bayar, kena tindakan ini ketika di Tanah Suci"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*