Polis Jalankan Si4satan, Misteri Kubvr di Laman Rumah Terjawab

 

Zaman kini, hidup berjiran ibarat sudah tiada makna. Ramai yang lebih suka hidup dan membuat hal sendiri berbanding mengambil maklumat dan jiran yang tinggal bersebelahan dirumah mereka.

Jadi, tidak peliklah jika terjadinya kes-kes kecVrian dan j3nayah di sekeliling, tanpa mengambil tahu keadaan dan situasi yang dialami oleh jiran-jiran mereka. Sangat merisaukan tetapi ini ialah senario yang sering dihadapi oleh rakyat Malaysia.

Jumpa kubvr di belakang rumah…

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Azrul Nizam, berkongsikan satu kejadian an3h yang berlaku di kawasan perumahannya. Dia mendakwa dan melaporkan bahawa, penduduk di Taman Sri Impian, Kluang telah digemparkan dengan penemuan 2 buah kvbur.

Lebih menarik perhatian, kvbur tersebut telah dijumpai dan tertanam di belakang rumah salah seorang kejiranannya di situ. Perkara ini sekaligus telah mendapat perhatian pihak berkuasa dan telah menjalankan siatan lanjut mengenainya.

Rumah pun ser4m lain macam…. Mungkin kvbur kucing agaknya

Sudah semestinya perkara seperti ini telah mengejutkan orang ramai. Walau bagaimanapun misteri tentang dua kvbur ini masih lagi berada dalam siasatan pihak berkuasa tempatan.

Mungkin ada kaitan dengan ilmu h1itam

Jika benar seperti yang diperkatakan, ingatlah bahawa amalan syiri1k dan juga ilmu 1hitam antara perkara yang dil4knat oleh Allah SWT.

Sumber: Facebook.

‘Saya hanya mahu ingat kemat1ian’

“HAKIKATNYA tiada apa-apa yang pelik dan replika (kubbr) itu sekadar peringatan kepada saya, isteri serta dua anak kami.

“Mereka (orang ramai) tidak memahami setiap landskap yang saya bina dari hadapan hingga ke belakang rumah. Ia sebenarnya berkaitan dengan aliran kehidupan sebagai seorang hamba Allah hingga ke alam kubbr,” katanya pemilik rumah, mahu dikenali sebagai Zul, 36.

Replika kubur dibina Zul di laman rumahnya di Taman Sri Impian, Kluang tular di media sosial sebelum polis menjalankan siasatan berhubung perkara itu.

Menurutnya, dia tidak menyangka replika kubbr yang dibinanya itu menimbulkan pandangan negat1if orang ramai.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kluang Asisten Komisioner Mohd Abduh Ismail berkata, hasil siasatan pihaknya mendapati penghuni rumah berkenaan bersama keluarganya membina kubbr itu sekadar sebagai peringatan kepada diri mereka soal kemat1ian.

“Pemeriksaan lanjut juga mendapati tiada apa-apa yang ditanam di dalam dua kubbr itu. Ia hanya dibentuk dengan membina batas sebelum memasang (batu) nis4n diperbuat daripada kayu,” katanya.

Menurutnya, pihaknya menerima laporan daripada penduduk taman berkenaan yang mengesyaki dua kubbr di belakang rumah keluarga itu sebelum ia tular di media sosial, tengah hari semalam.

“Berikutan itu, sepasukan pegawai dan anggota dikejarkan ke lokasi bagi membuat pemeriksaan dan mendapati tiada apa-apa yang berlaku,” katanya melalui kenyataan kepada media, hari ini.

Mohd Abduh berkata, selepas berpuas hati dengan kenyataan penghuni selain siasatan mendapati tiada sebarang objek yang ditanam, dua replika kubbr itu diarahkan dibuang dan tanahnya diratakan semula.

Hikmah ingati kem4ti1an

USIA muda dan tubuh badan yang kuat bukan jaminan untuk kita mampu hidup sehingga mencapai usia tua.

Ulama ada mengatakan manusia itu hanya kumpulan hari-hari. Ada manusia masih tidak sedar ‘modal’ harinya semakin berkurangan.

Betapa hinanya apabila saat dijemput Allah SWT, kita dalam keadaan melakukan maksi1at atau sedang berseronok hingga lupa tanggungjawab diri sebagai seorang hamba.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik manusia ialah orang yang diberi panjang umur dan digunakan untuk membuat kebaikan sebanyak-banyaknya dan sej4hat-jah4t manusia ialah orang yang diberi Tuhan umur panjang, tetapi digunakan untuk melakukan kejah4tan dan kerbsuhan.” (Riwayat Ahmad)

Baginda mengajar umatnya bagaimana hari-hari yang dilalui itu boleh menjadi indah dan sentiasa dalam rahmat Allah SWT.

Daripada Ummu Salamah, beliau berkata, Nabi Muhammad SAW jika masuk waktu pagi, Baginda akan memulakannya dengan doa: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik, dan amalan yang diterima.” (Hadis riwayat At-Thabarani dalam Al-Mu’jam Ash-Shaghir dengan sanad yang disahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani)

Kita diperintahkan Allah SWT untuk meminta walaupun Dia mengetahui segala keperluan dan hajat kita.

Perkara itu dinyatakan Allah SWT menerusi firman-Nya yang bermaksud: “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka), Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku (dengan mematuhi perintah-Ku), dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta betul.” (Surah Al-Baqarah, ayat 186)

Dunia ini bukan tempat untuk kita ‘menikm4ti’ sepuas-puasnya kehidupan ini. Dunia ini adalah tempat percaturan manusia untuk mencari bekalan selepas kem4ti1an.

Ramai tidak menghiraukan urusan mengingati kem4ti1an seolah-olah merasakan kemat1ian itu ditulis untuk orang lain. Akibatnya, mereka tidak bersungguh-sungguh melakukan amal kebajikan dan memperbaiki diri.

Rasulullah SAW menerusi sabda Baginda yang bermaksud: “Perbanyakkanlah mengingati m4ti yang akan menghapuskan kelazatan. Jika ia diingati dan direnung pada waktu susah, nescaya perasaan akan menjadi lapang dan tenang dan jika ia diingati pada waktu senang, nescaya hati dan perasaan akan sedar dan menginsafi diri.” (Riwayat al-Bazzar dan al-Baihaqi)

Berbeza dengan perasaan ‘bercita-cita’ untuk ma1ti, situasi itu membawa seseorang kepada perasaan putus asa dan tidak reda menerima ujian.

Disebutkan di dalam hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Allah SWT mencabut daripada dalam hati musvh rasa kehebatan Islam, lalu Allah SWT akan jadikan bagi kamu satu penyak1it wahan.”

Sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW, “Apakah wahan itu ya Rasulullah?”

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Cinta kepada dunia dan benci kepada kem4ti1an.” (Riwayat Muslim)

Mengingati m4ti bukannya mahu manusia meminta lekas m4ti atau meninggalkan segala urusan dan tanggungjawabnya di dunia.

Sebaliknya, mengingati kem4tian mendorong manusia menetapkan matlamat yang jelas hidupnya di dunia dan akh1irat. Manusia yang sering mengingati mat1i menyedari Allah SWT sentiasa mengawasi setiap tindakan yang dilakukannya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad): Sebenarnya mavt yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetap ia akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang gha1ib dan yang nyata, lalu Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu lakukan (serta memb4lasnya).” (Surah Al-Jumu’ah, ayat 8)

Kemat1ian setiap Muslim itu bergantung kepada amalan yang dilakukan sepanjang hidupnya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Dan, sesungguhnya amalan itu bergantung dengan penutupnya.” (Riwayat al-Bukhari)

Dikhuatiri jika tidak sempat bertaubat, kita akan mat1i dalam keadaan sia-sia.

Sehubungan itu, kita perlu sentiasa mengingati hal berkaitan kem4ti1an diiringi amalan antaranya memperbanyakkan istighfar.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber : DuniaDanAkhirat

 

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Polis Jalankan Si4satan, Misteri Kubvr di Laman Rumah Terjawab"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*