Akhirnya p0lis letak ‘Mas Fatah’ dalam L0kap wanita

Akhirnya p0lis Indonesia menempatkan Lucinta Luna dalam l0kap wanita dengan alasan bagi mengelak penyanyi terbabit – yang lebih banyak menarik perhatian kerana k0ntr0versi – dibvli.

Memetik kenyataan Pengarah Tah4nan dan Bah4n Bukt1 P0lis Daerah Metro Jaya, Barnabas S Imam, Tempo melaporkan, antara aspek diberi pertimbangan oleh pihak berkuasa ialah keselamatan dan keselesaan Lucinta.

“Siapa pun tah4nan yang dibawa masuk, p0lis wajib menjaga keselamatannya, sama ada dari segi fizikal maupun psik0logi.

“Justeru untuk menghindarkan dia dibvli dan sebagainya, maka kali lakukan itu,” katanya.

Menurut Barnabas, p0lis juga mendapati l0kap lelaki di Metro Jaya sudah penuh.

“Kebetulan bl0k lelaki penuh, bl0k wanita pula masih longgar,” katanya.

Lucinta – atau nama sebenarnya Muhammad Fatah – ditah4n p0lis di sebuah apartmen di Jakarta Barat. Turut dit4ngkap ialah tiga individu lain yang kemudian dilaporkan akan menjadi s4ksi pend4kwaan apabila k3s itu dibicarakan.

Media Indonesia juga melaporkan Lucinta dikategorikan sebagai wanita dalam kad pengenalannya walaupun jant1nya yang tertera pada pasportnya adalah lelaki.

Mengaku sudah 5 bulan

 

Ketua Pehubungan Awam P0lis Daerah Metro Jaya, Yusri Yunus, juga berkata Lucinta ditempatkan dalam l0kap wanita berdasarkan dokumen yang ada padanya.

“Ditah4n di s3l wanita, karena kad pengelanannya, kan,” kata Yusri seperti dipetik Tribunnews hari ini.

 

Yusri juga memberitahu Lucinta akan did4kwa selepas ujian menunjukkan dia pos1tif mengambil d4dah yang did4kwa artis itu digunakan sebagai ub4t penen4ng.

“Jika didapati bersalah, Lucinta boleh dipenj4ra selama empat tahun,” katanya.

Sementara itu semasa Lucinta dibawa ke sidang media p0lis untuk diumumkan dia secara rasmi akan ditvduh di mahkamah, sempat terdengar ada wartawan memanggil penyanyi lagu Bobo Di Mana itu dengan nama sebenarnya.

“Mas Fatah, ayo dong… agak majuan, Mas Fatah,” kata seorang petugas media yang meminta Lucinta agar bergerak lebih ke depan untuk dapat dilihat wajahnya.

Mengenai pengambilan d4dah, Yusri berkata, Lucinta, 30, mengaku sudah melakukan perbvatan itu sejak lima bulan lalu.

Sumber: Malaysia Kini

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Akhirnya p0lis letak ‘Mas Fatah’ dalam L0kap wanita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*