Bersyukur Malaysia P@nas, C0VID-19 Tak Mampu Bertahan Lama Dalam Suhu Tinggi

Apabila cuaca panas, memang ramailah yang mula meng3luh kerana tidak tahan dengan bahang cahaya matahari yang terik. Namun sebenarnya jika anda nak tahu, suhu panas itulah yang dapat mengawal gejala virus COVID-19.

Website Khas Untuk Pemeriksaan COVID-19

https://www.doctoroncall.com.my/coronavirus/how-to-find-out-if-i-have-coronavirus-online-test

Perkara itu dimaklumkan oleh Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, hasil kajian saintifik yang dijalankan oleh saintis kesihatan Kementerian Kesihatan Singapura, menunjukkan Covid-19 tidak dapat bertahan lama dalam cuaca yang panas.

Tambahnya lagi, suhu darjah celcius dapat mengawal penularan COVID-19, kerana berdasarkan pengalaman wabak inflvenza dan Sindrom Pernafasan Akut Tervk (SARS) didapati semakin serius terutama pada musim sejuk.

“Kita tahu virvs boleh dibvnuh pada suhu tinggi. Influenza, Covid-19 dan epidemik sebelum ini tervk semasa musim sejuk. Apabila suhu naik, penularan (wabak) itu kurang…”

“Kalau lihat di Malaysia di bawah cahaya matahari di kawasan lapang, suhu memang lebih 30 darjah celcius jadi ini peluang untuk kita kurangkan penularan virus sekiranya wabak itu berlaku…”

Bagaimanapun, Malaysia masih belum sampai ke tahap langkah menutup pendingin hawa bagi mengurangkan risik0 j4ngkitan, akan tetapi cadangan tersebut dapat dipertimbangkan.

“Bagaimanapun, negara kita belum sampai tahap itu lagi, andai kata wabak ini tidak dapat dikawal dan ada penularan dalam kalangan komuniti, ini mungkin satu langkah yang boleh kita pertimbangkan…”

Jadi, bersyukurlah kita di Malaysia ini selalunya bercuaca panas, janganlah lagi merungut sebabkan bermandi peluh. Kalau boleh, lepas ini gunakan kipas sahaja.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : Sinar

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Bersyukur Malaysia P@nas, C0VID-19 Tak Mampu Bertahan Lama Dalam Suhu Tinggi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*