Keluarga Nekad Bawa Pulang Jenazah Disyaki Positif Covid-19 Ke Rumah

Sebuah video  yang memaparkan jen4z4h Pesakit dalam Pengawasan (PDP) Covid-19 di Daerah Kolaka, Indonesia telah tular di laman media sosial. Sebelum ini, wanita berusia 32 tahun itu meninggal dunia di Hospital Bahteramas di Sulawesi Tenggara, Isnin  lalu.

Dalam video tersebut, kedengaran teriakan tangisan semasa jen4z4h wanita itu sampai di rumah pengebumian. jen4z4h PDP telah dibawa dari hospital Bahteramas menuju ke Kabupaten Kolaka dengan menggunakan kereta persendirian milik seorang ahli keluarga.

Sebelum jen4z4h dihantar ke rumah, jurur4w4t dan doktor hospital melakukan tindakan antisipatif dengan menentukan kemungkinan virus itu tersebar. Doktor membungkus jen4z4h wanita tersebut dengan plastik sebelum dibawa pulang oleh pihak keluarga. Wanita itu mempunyai sejarah perjalanan menunaikan Umrah.

Pengarah Hospital Kendari Bahteramas, Dr Sjarif Subijakto, menyatakan bahawa pesakit telah cuba dir4w4t mengikut SOP namun keluarganya menolak untuk diberikan keranda dan dihantar oleh ambulans apabila mayat dibawa ke rumah.

“Ya kami terpaksa membuat kenyataan, jika ada apa-apa yang berlaku nanti, keluarga yang akan menanggung akibatnya kerana hospital sudah memaksa,” kata Sjarif.

Tidak sampai di situ, dalam satu lagi video lain, ternyata lilitan plastik dan pita pelekat pada jen4z4h juga dilepaskan oleh pihak keluarga sebelum dimakamkan. Beberapa orang dilihat mencium dan memeluk jen4z4h.

                               

Doktor forensik Sulawesi Tenggara, Dr Mauluddin berkata apa yang dilakukan oleh pihak hospital sudah mengikut prosedur.

“Mudah-mudahan bukan positif Covid-19. Namun, pita plastik itu berfungsi untuk memutuskan potensi rantaian penularan virus terhadap orang di sekeliling,” katanya.

Menurut Ketua Pasukan Petugas Koordinasi Covid-19 Sulawesi Tenggara, La Ode Rabiul Awal, dia tidak mahu meneka mengenai keadaan pesakit. Apabila diisytiharkan meninggal dunia, dia menjadi suspek Covid-19.

Sumber: Liputan 6

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : SK

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Keluarga Nekad Bawa Pulang Jenazah Disyaki Positif Covid-19 Ke Rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*