Perokok, Penghisap Vape Berisiko Tanggung Sakiit Lebih Tervk Sekiranya Dijangkiti COVID-19 -Pakar

Individu yang mengambil produk tembakau mungkin berisiko menjadi lebih teruk jika dij4ngkiti COVID-19, kata pakar.

Menurut ahli pulmonologi Mayo Clinic dan pakar perubatan penjagaan kritikal, Dr Neal Patel, amalan merokok memusnahkan mekanisme pertahanan semula jadi paru-paru seseorang.

Merokok membuatkan anda lebih mudah terded4h kepada COVID-19 kerana ia memusnahkan mekanisme pertahanan paru-paru anda. Vape mungkin turut mengakibatkan perkara sama,” kata beliau.

Data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan peny4kit China mendapati kadar kem4tian melibatkan pesakit COVID-19 yang mempunyai peny4kit pernafasan kronik adalah 6.3 peratus berbanding pesakit yang tidak mempunyai peny4kit itu (2.3 peratus).

Merokok atau menghisap vape boleh merosakkan silia pada paru-paru,” kata Dr. Patel.

Silia merupakan folikel halus seperti rambut yang membantu memerangkap virus dan bendasing, menolaknya ke atas serta menyingkirkannya agar ia tidak kekal di situ (peparu) dan menyebabkan isu.

Silia merupakan salah satu sistem pertahanan utama terhadap jangkitan. Tanpa silia, malangnya perokok akan kurang pertahanan. Hal ini menjelaskan mengapa sesetengah perokok yang selesema mungkin mengalami batuk berpanjangan selama berminggu-minggu hingga berbulan.

Individu yang memiliki paru-paru yang sihat akan sembuh lebih cepat,” tambah beliau.

“Kajian menunjukkan menghisap vape juga boleh merosakkan silia pada paru-paru. Saya sarankan orang ramai berhenti menghisap vape bagi menjaga kesihatan vape dan mengurangkan risiko peny4kit yang lebih teruk jika terkena COVID-19.”

Biarpun masih banyak kajian perlu dijalankan ke atas kesan rokok dan vape terhadap pesakit COVID-19, beliau menyarankan perokok dan individu menghisap vape agar menghentikan tabiat itu.

COVID-19 juga berbahaya kepada orang yang mempunyai peny4kit lain seperti peny4kit jantung, kanser dan diabetes.

Sumber: KKM, Mayo Clinic, National Institute on Drug Abuse

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : SK

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Perokok, Penghisap Vape Berisiko Tanggung Sakiit Lebih Tervk Sekiranya Dijangkiti COVID-19 -Pakar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*