“Buat Nyah Cemar, Bazir Duit & PPE!” – Pengamal Perub4tan ‘Sound’ Menteri, Zuraida

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin dikr1itik pengamal perub4tan dan golongan profesional kerana dikatakan melakukan operasi nyah cemar di beberapa tempat sekitar Selangor.

Menurut Malaysiakini, viral video menunjukkan Zuraida memakai pembesar suara depan khalayak ramai dekat sebuah pasar di Petaling Kaya. Zuraida dilihat memakai sut hazmat sedang menyembur cecair penyahj4ngkit di jalan raya dan mendakwa ianya dapat mengurangkan ri1siko j4ngkitan Covi1d-19.

 

“Zuraida bukan pakar dalam hal ini”

Kumpulan NGO Eliminating Deaths and Abuse in Custody Together (Edict) berkata ada 3 sebab utama mengapa pengamal perub4tan dan golongan profesional mengkr1itik tindakan Zuraida:

  • Penyemburan disinfektan seperti itu tidak berkesan
  • Sut itu sukar untuk didapati sekarang dan sangat-sangat diperlukan oleh para pekerja barisan hadapan di hospital (Zuraida membazir sut dengan melakukan operasi yang tidak sepatutnya itu).
  • Beliau bukanlah seorang yang pakar dalam hal ini. Bercakap di hadapan himpunan orang yang ramai, yang mana video dan portal berita telah melaporkan bahawa himpunan tersebut antaranya terdiri daripada orang awam. Zuraida melangg4r perintah kawalan pergerakan.

Netizen pun kriti1k Zuraida, tetap ‘deg1il’ lawan pakar & KKM

Ramai netizen turut mengkr1itik Zuraida kerana ‘kedeg1ilannya’ dan somb0ng tidak mahu dengar kata orang yang lebih pakar daripadanya. Malah, bekas Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan, Prof Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman sendiri berkata tindakan menyemburkan cecair nyah kuman di jalan raya itu sebagai satu pembaziran dan wang yang dikeluarkan itu lebih baik digunakan untuk membeli peralatan perlindungan diri (PPE).

Tidak rasa kesal, pertahankan tindakannya

Meskipun sudah ditegur pakar, Zuraida tidak berasa kesal dan mempertahankan tindakannya itu sebagai satu tindakan yang baik. Menurutnya, terdapat dua operasi membasmi kum4n, salah satunya pembersihan ny4h cemar di jalanan.

Satu (lagi) melalui hazmat team yang akan masuk ke masjid-masjid dan surau-surau atau tempat yang kita tahu ‘h1igh-risk’ yang telah kita laporkan, yang itu kita buat. Kita betul-betul lap di kawasan-kawasan pintu, cermin tingkap dan sebagainya. Sangat teliti.”

Katanya lagi, disebabkan cara Covi1d-19 mereb4k masih belum diketahui sepenuhnya oleh saintis maka adalah lebih baik untuk lakukan kerja-kerja pembasmian di lebih banyak tempat.

Kerana krit1ikan ini tidak mengambil kira perkara yang lebih mendalam. Setakat ini, sampai sekarang, belum lagi ada satu rumusan yang tepat bagaimana koronavirus ini disebar atau tular.”

Satu ketika kata bers1in, b4tuk, dan di sini, di sana. Mungkin airborne dan sebagainya. Jadi kalau kita spray (sembur) di jalanan, tidak menjadi isu kerana kita tak boleh terlepas apapun. Jadi kita membuat sanitasi kawasan awam yang mana kita mengunakan trak bomba dan sebagainya untuk menyembur di satu jalanan.”

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : Lobak Merah

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "“Buat Nyah Cemar, Bazir Duit & PPE!” – Pengamal Perub4tan ‘Sound’ Menteri, Zuraida"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*