‘Tuhan, Tolong Tutup Aur4tku’ – Kisah Ustazah Shadiya Pertahan Aurat Saat Kem4langan Ny4ris R4gut Ny4wa

Ustazah Shadiya Abbas dijemput Ilahi pada jam 5.05 pagi Ahad, 5 April 2020 kerana asma. Pemergian pendakwah secara tiba-tiba ini ternyata mengejutkan muridnya serta kaum keluarga. Rakan 4rw4h yang juga personaliti TV3, Ahmad Fedtri Yahya mengimbas semula kem4lang4n ng3ri yang dialami arw4h pada tahun 2018 dan apa yang diminta arw4h ketika itu.

Tidak meminta apa-apa kecuali pelihara aurat

Baju digunting jurur4wat

TUHAN, TOLONG TUTUP AUR4TKU.

Semasa kemal4ngan itu berlaku, aku mendengar seorang jurur4wat berkata kepada temannya yang aku mesti ditukarkan baju. Jubah dan tudung penuh dar4h.

Jurur4w4t tu berkata kepadaku;

“Dik, kita gunting baju awak ni ye.”

Saya akur. Kini badan saya ditutup dengan sehelai kain.

Kemudian seorang jurur4w4t menarik stokin saya. Saya kata;

“Nurse, jangan. Kaki saya sejuk.” Sebenarnya, itu sahaja aurat yg mampu saya jaga.

Dalam ICU tu saya tidak tahu keadaan wajah saya. Tapi saya tahu ced3era sahaja. Saya boleh bercakap, walaupun saya tak tahu bibir kanan saya dah koy4k. Saya tahu rambut saya terded4h. Doktor lelaki dan perempuan bergilir-gilir meninjau keadaan saya. Sehingga seorang doktor lelaki mengambil gambar saya dan menunjukkannya kepada saya. “Maaf ye. I terpaksa tunjuk muka U. Ced3era teruk. Kita kena buat plastic svrgery hari ni juga.”

Jurur4wat tutup kepala dengan tuala

Saya merenung skrin telefonnya. “Doktor, nanti kasi hidung saya macam U.” Saya katakan kepada seorang Dr perempuan India yang memberi kata-kata kekuatan kepada saya. Ketawa Dr India tu. Manis. “You kan s4kit, boleh buat joke.” Dalam keadaan mata saya berbalam melihat cahaya lampu, saya disorong keluar. Saya dengar suara-suara manusia yang kebanyakannya lelaki. Hati saya galau.

Kemudian saya disorong masuk ke dalam sebuah bilik. Saya seorang diri. Sunyi dan sejuk di dalam bilik.

Saya merint1ih. Bukan kerana s4kit, tetapi kerana saya TIDAK BERDAYA. “Tuhan, aku tidak berdaya. Aku redha tapi aku malu kerana auratku terded4h. Tutuplah kepalaku Ya Allah.” Sedang saya berbisik-bisik tanpa suara, datang seorang jurur4wat. “Ustazah, saya tutup kepala ustazah dengan tuala ye. “Jurur4w4t yang saya tak nampak wajahnya, meletakkan kain atas kepala saya. Dia mengemaskannya sehingga menutup leher saya.

Saya seb4k. Tuhan… Engkau Maha Memelihara. Engkau Maha Penjaga. Dalam keadaan aku berkuasa aku berusaha taat kepada-Mu. Dalam keadaan aku tiada daya ampunilah aku. Engkau tidak akan menghampakan hamba-Mu

Walau beribu derh4ka. Berjuta peluang engkau buka agar kembali kepada-Mu. Aku tak boleh hidup tanpa-Mu.

Imbasan Peristiwa;

Shadiya

Hospital Besar Ipoh

April 2018

Sumber: Shadiya Abbas, Fedtri Yahya

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : OHBULAN

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "‘Tuhan, Tolong Tutup Aur4tku’ – Kisah Ustazah Shadiya Pertahan Aurat Saat Kem4langan Ny4ris R4gut Ny4wa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*