Air Mata Azlan Mengalir Gara2 Nursahira Tanya Soalan Ini Pada Ibunya

e-SSM Portal

ALOR SETAR: Kesanggupan lelaki bernama Muhammad Azlan Al Amin datang dari Besut ke Alor Star demi menjadi penjamin dan membayar denda bagi kes Nursahira Mohd Mizuar yang didakwa atas tudvhan menghiina polis mendapat perhatian masyarkat hari ini.

Meskipun permohonan ditolak pihak mahkamah namun Azlan menyatakan kesediaannya untuk terus membantu.

Berikut adalah hantaran terbaru beliau berkenaan perkara itu di Facebook beliau;

Ketika ibu dan bapa remaja perempuan itu menangis hiba…

Permohonan Peguam tertuduh kes remaja perempuan hi1na polis untuk menangguhkan hukvman penj4ra dan denda ditolak oleh Hakim Mahkamah Syesyen Alor Star.

Saya memahaminya dan Kita perlu akur dengan keputusan Hakim menolak permohonan peng4ntungan hukuman,kerana kita seharusnya meletakkan sepenuh kepercayaan terhadap Mahkamah yang mulia serta Hakim Yang Arif.

Walau bagaimanapun kerana peluang masih ada,saya telah meminta Peguam tertuduh Dato Naran Singh supaya membuat Rayuan segera di Mahkamah Tinggi Alor Star.

Saya menawarkan secara peribadi untuk membiayai segala kos guaman dan denda terhadap kes remaja ini,dan saya sedang menunggu Peguam failkan Rayuan terdekat ini.

Sesungguhnya,saya secara dasarnya tidak pernah bersetuju dengan tindakan remaja ini mengeluarkan kenyataan menghina penjawat awam.

Namun,terdapat beberapa pertimbangan peribadi dari hati nurani saya untuk membantu beliau.

Antaranya:

1) Sebagai manusia biasa, tak siapa pun terlepas dari salah dan silap. Maka pada peringkat awal,mungkin hukvman berbentuk didikan adalah sangat perlu bagi memanusiakan manusia agar menjadi seorang insan.

2) Remaja perempuan ini masih terlalu mentah, dan saya secara peribadi melihatnya “tidak menyedari akan kesan terhadap tindakan beliau itu”

3) Beliau dari keluarga miskin, tiada siapa membelanya untuk mengubah beliau kepada masa depan yg lebih baik kecuali lebih ramai yang menghiina daripada membina

4) Berikan dia ruang untuk berubah menjadi lebih baik dengan penuh kasih sayang sesama manusia. Hidup perlukan didikan berbanding hukuman,dan manusia perlukan cinta berbanding marah atau benci.

Saya walaupun tidak pernah mengenali keluarga dan remaja ini, sanggup datang dari Besut biarpun suasana penuh berisiko dengan penularan wabak ini demi membantu serta memberikan sokongan kepada beliau sekiranya tadi hukuman terhadap beliau dibenar untuk ditangguhkan.

Terharu saya melihat tangisan ibu ayah remaja ini. Tambah menitis airmata saya apabila remaja mentah yang saya sifatkan ‘tidak terlalu cerdas’ ini berbisik kepada ibunya di hadapan saya:

” Mak,saya boleh balik ke lepas ni?”

Sedangkan dia tak faham bahawa dia masih perlu menghuni di balik jeriji itu. Wallahi,aku tak mampu menahan rasa hibaku..

Sempat saya berpesan dengan suara pilu kepadanya….

” Dik,jangan lupa selalu baca Quran ya…Selalu selawat dan berzikir….”, Dia anggukkan kepala dan menangis….

Jangan sampai kita mengh1ina sesiapa

Cuma hari ini setelah membaca segelintir kec4man para natizen terhadap remaja ini, aku menangis…..

Lalu aku bertanya dari suara hati yang paling dalam,sedalam sungil Nil di dataran Mesir….

Aahai cinta sesama insan,wahai kasih sayang sesama manusia,ke manakah engkau bersembunyi??????

Apakah kebe3ncian telah ‘membunvhmu’ hingga remaja ini dikec4m sedemikian rupa oleh orang ramai di luar sana…

Wahai manusia yang mengec4m di alam maya hingga menghiqna remaja ini,apakah kau sedang turut ‘menghi1na penciptaNya’???.

Jangan kau anggap dirimu sempurna tanpa d0sa,bawalah hatimu mengembara penuh rasa cinta sesama manusia.Tak kira agama, bangsa atau warna kulit,kerana Cinta itu buta untuk melihat perbezaan…….

Andai kau tak bisa menasihati,jangan kau hi1na.Jika kau tak mampu menyintai,usah kau b3enci.Sesungguhnya,pada Allah lah kita semua kembali…dan Allah melihat hati serta iman,bukan harta atau duniamu.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Kredit

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : Rimbabara

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Air Mata Azlan Mengalir Gara2 Nursahira Tanya Soalan Ini Pada Ibunya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*