Dulu dicemuh ‘keluarga pembawa’, anak gelisah bapa kini di ICU… C0vid-19 dah ragvt ny4wa 5 saudara mara – “Harap ada keadilan untuk kami”

“BUAT masa ini kami mahu fokuskan kepada k3sihatan keluarga dahulu. Namun berharap agar ada keadilan untuk kami.”

Demikian kata Sharifah Huzaimah Wan Abdul Rahman Al-Edruce, yang mana lima ahli keluarganya m4ut akibat C0vid-19, berpunca daripada kluster yang mempunyai sejarah perjalanan ke Itali, pertengahan Mac lalu.

Berkongsi cerita dengan mStar, Sharifah Huzaimah berkata akib4t j4ngkitan tersebut, bapanya sendiri Wan Abdul Rahman Wan Zen, kini dir4w4t di Unit raw4tan Rapi di Hospital Umum Sarawak sejak empat hari lalu.

Sementara itu ibunya kini beransur pulih dan ditempatkan di pusat khas bagi mereka yang dikategorikan sebagai kumpulan berisiko rendah.

“Sebenarnya memang sed1h sangat. Ini dugaan yang amat berat bagi keluarga besar kami. Apatah lagi apabila ada salah lapor4n pada awalnya yang menyatakan k3s C0vid-19 berpunca daripada keluarga kami.

“Seolah-olah keluarga kami punca k3s. Kami berdepan dengan dug4an bukan sahaja kehilangan ahli keluarga tetapi cemuhan daripada orang sekeliling. Mereka akan pandang pes4kit C0vid-19 ini dengan penuh rasa takvt.

“Namun Alhamdulillah, selepas  sias4tan yang dilakukan mended4hkan perkara yang sebenarnya. Syukur, kini ramai sangat yang mendoakan k3sejahteraan dan k3sihatan buat ahli keluarga kami,” ujarnya ketika dihubungi.

Bapa kepada Sharifah Huzaimah dimasukkan ke ICU sejak empat hari lalu.

Pada Ahad, Kementerian k3sihatan Malaysia (KKM) mengumumkan bahawa  kluster baharu w4bak C0vid-19 di Sarawak adalah berpunca daripada rakyat Malaysia yang melancong ke Itali.

Kluster berpunca daripada pesakit ke-1,580 itu, dik3san menj4ngkiti 37 k3s lain dan menyebabkan lima kem4tian iaitu k3s ke-1,031; ke-1,032; ke-1,006; ke-2,850 dan ke-2,210 serta seorang pes4kit memerlukan bantuan pernafasan dalam unit raw4tan rapi (ICU).

Ketua Pengarah k3sihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menjelaskan kluster berpunca ‘k3s import’ yang sebelum ini dibimbangi bakal mencetuskan gelombang baharu itu, kini membabitkan jangkitan sehingga generasi ketiga.

 

Alhamdulillah, selepas  siasatan yang dilakukan mended4hkan perkara yang sebenarnya. Syukur, kini ramai sangat yang mendoakan k3sejahteraan dan k3sihatan buat ahli keluarga kami.

SHARIFAH HUZAIMAH WAN ABDUL RAHMAN AL-EDRUCE

ANAK

Menurut Sharifah Huzaimah, lima individu yang meningg4l dunia itu adalah nenek saudaranya dan ahli keluarga wanita tersebut yang juga merupakan sepupu bapanya.

Difahamkan, orang pertama yang dijangkiti C0vid-19 adalah seorang sepupunya, yang merupakan rakan sekerja kepada seorang individu positif yang membawa virvs tersebut selepas pulang melancong dari Itali.

Mengimbas kembali tragedi hitam itu, ia bermula apabila nenek saudaranya yang dipanggil Nek Usu Kayah meningg4l dunia pada awal pagi 18 Mac lalu.

Sharifah Huzaimah bersama kedua ibu dan bapanya, yang disahkan positif C0vid-19.

“Kami keluarga besar dan memang rapat, rumah pun sebelah-sebelah. Jadi masa itu kami keluarga dan rakan-rakan terdekat hadiri majlis pengebumian. Pada hari yang sama, dua anak kepada Nek Usu Kayah dibawa ke hospital kerana demam dan sesak nafas.

“Dua hari kemudian iaitu 20 Mac, keputusan swab test keluar di mana kedua-dua sepupu saya itu positif. Nek Usu Kayah juga positif. Satu demi satu keputusan keluar dan selepas itu ramai ahli keluarga dimasukkan ke hospital.

“Saya Alhamdulillah negatif namun kedua ibu bapa positif. Ayah kini di ICU bersama seorang lagi anak Nek Usu Kayah yang perlu diintubasi. Namun saya perlu menjalani kuar4ntin selama 28 hari,”ujarnya.

Gambar kenangan keluarga Sharifah Huzaimah.

Tambah wanita berusia 38 tahun ini, pengalaman apabila orang tersayang meningg4l dunia dan dimasukkan ke hospital akibat wab4k berbahaya itu tidak dapat diungkap dengan kata-kata.

“Justeru itu saya mohon sangat kisah ini sedikit sebanyak mampu sebarkan k3sedaran kepada kita semua. Saya tak mahu orang lain merasa apa yang keluarga kami rasa.

“Dalam masa yang sama, saya mohon agar semua dapat tolong buat solat hajat dan mendoakan k3sihatan dan k3sembuhan keluarga kami,” ujarnya mengakhiri bicara.  

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber: Mstar

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Dulu dicemuh ‘keluarga pembawa’, anak gelisah bapa kini di ICU… C0vid-19 dah ragvt ny4wa 5 saudara mara – “Harap ada keadilan untuk kami”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*