“Merungut Serta Menghlna ..” – Suami Ummi Nazeera, Dr. Izhar Dedah Dr. Sarah Positif Covld-19 Dan Terpaksa Berpisah Dgn Keluarga

Suami kepada pelakon Ummi Nazeera, Dr. Mohd. Izzar Anwari mended4hkan kawannya yang juga merupakan salah seorang barisan hadapan (frontliners), Dr. Sarah telah disahkan positif Covi1d-19.

Menerusi sebuah entri yang dimuat naik di akaun Instagramnya, Dr. Izzar menyatakan walaupun sudah lengkap memakai PPE namun ‘frontliners’ masih terded4h dij4ngkiti wab4k. 

Jelas Dr. Izzar, Dr. Sarah dikehendaki untuk kuar4ntin diri secara berseorangan selama sebulan tanpa berjumpa dengan ahli keluarga terdekat.

“Ini Dr. Sarah. Dia kawan sejak zaman universiti team Dr. Sarah ditugaskan untuk mengambil sampel Cov1id-19 (saringan) daripada individu-individu kluster berisiko di lapangan.

“Hari-hari mereka berjumpa individu berisiko sambil memakai PPE lengkap yang amat tak selesa untuk dipakai tu. Dahlah tengah panas terik. Tetapi perkhidmatan mereka tetap diteruskan demi kesejahteraan semua.

“Tiba-tiba, Dr Sarah ada simptom dan dia terpaksa mengasingkan diri daripada keluarga sehingga test Covid-19 dibuat. 

“Dan malangnya, setelah dibuat keputusannya Cov1id-19 positif. Memang amat mendukacitakan tetapi inilah risiko yang petugas kesihatan dan frontliners terpaksa hadapi.

“Dr. Sarah telah dijemput oleh ambulans untuk dihantar je wad isolasi Covid-19 di hospital berseorangan. Dia ditahan di wad selama 14 hari sehingga discaj. 

“Setelah itu, dia dikuar4ntin selama 14 hari lagi. Inilah protokol Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ini juga bermakna lebih sebulan Dr. Sarah terpaksa berpisah daripada suami dan anak kecil dia serta semua orang lain. Kalau korang kena agak-agak macam mana rasa?

“Rakan-rakan seperjuangan Dr. Sarah sudah tentu terkesan mengetahui rakan mereka sendiri Cov1id-19 positif.

“Tapi nak buat macam mana, kerja harus diteruskan. Amat mencabar ment4l mereka semua. Dr. Sarah hanyalah satu contoh kes yang berlaku di kalangan petugas kesihatan tetapi inilah realiti kami semua,” tulisnya.

Dalam pada itu, ded4h Dr. Izzar terdapat segelintir individu yang melampaui batas apabila mengh1ina anggota barisan hadapan yang sedang menjalankan tugasan mereka.

Tegas Dr, Izzar, mereka hanya mengikut garis panduan yang telah ditetapkan bukan bertindak sesuka hati. 

“Tetapi, sekarang ada individu-individu berisiko yang bukan sahaja tidak memberi kerjasama, malah merungut serta mengh1ina anggota kami, itu dah melampau. 

“Kami tak kisah latar belakang korang. Lantaklah. Janji kami dapat selesaikan kes anda. We don’t even care to judge. Kami hanya nak laksanakan tanggungjawab kami. 

“Kalau pes4kit diarahkan untuk ambil sampel swab atau kena kuar4ntin kat fasiliti tertentu, ikut jelah. Kami bukan suka-suka buat atau arah. Kami hanya mengikut garis panduan. Usah sulitkan lagi tugas-tugas kami yang sememangya tak berkesudahan.

“Jom doakan agar petugas-petugas kesihatan dan frontliners dilayan sebagaimana seorang manusia harus dilayan. Dengan penuh ihsan dan budi pekerti. Harapharap ment4l kami semua kuat bertahan.

“Semoga Dr. Sarah dapat menghabiskan tempoh kuar4ntinnya dan kembali berjumpa dengan keluarga secepat mungkin. Amin,” tulisnya lagi.

Terdahulu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mulai Rabu (18 Mac) hingga 14 April 2020, di seluruh negara.

Pastikan anda selalu mencuci tangan, pakai topeng muka, gunakan ‘sanitizer’, kurangkan aktiviti di luar rumah serta lakukan perkara yang boleh mencegah COVI1D-19!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ini Dr. Sarah. Dia kawan sejak zaman uni. Team Dr. Sarah ditugaskan untuk mengambil sampel Covid-19 (saringan) daripada individu2 kluster berisiko di lapangan. . Hari2 mereka berjumpa individu2 berisiko sambil memakai PPE lengkap yang amat tak selesa untuk dipakai tu. Dahlah tengah panas terik. Tetapi perkhidmatan mereka tetap diteruskan demi kesejahteraan semua. . TIBA2, Dr Sarah ada simptom2 dan dia terpaksa mengasingkan diri daripada keluarga sehingga test Covid-19 dibuat. Dan malangnya, setelah dibuat keputusannya COVID-19 POSITIF. Memang amat mendukacitakan tetapi inilah risiko yang petugas kesihatan dan frontliners terpaksa hadapi . Dr. Sarah telah dijemput oleh ambulans untuk dihantar je wad isolasi Covid-19 di hospital BERSEORANGAN. Dia ditahan di wad selama 14 hari sehingga discaj.Setelah itu, dia dikuarantin selama 14 hari lagi. Inilah protokol KKM. Ini juga bermakna lebih SEBULAN Dr. Sarah terpaksa BERPISAH daripada suami dan anak kecil dia serta semua orang lain. Kalau korang kena agak2 macam mana rasa? . Rakan2 seperjuangan Dr. Sarah sudah tentu terkesan mengetahui rakan mereka sendiri Covid-19 positif. Tapi nak buat macam mana, kerja harus diteruskan. Amat mencabar mental mereka semua. Dr. Sarah hanyalah satu contoh kes yang berlaku dikalangan petugas kesihatan tetapi inilah realiti kami semua. . Tetapi, sekarang ada individu2 berisiko yang bukan sahaja tidak memberi kerjasama, malah complain serta menghina anggota kami, itu dah MELAMPAU. Kami tak kisah latar belakang korang. LANTAKLAH. Janji kami dapat selesaikan kes anda. We don’t even care to judge. Kami hanya nak laksanakan tanggungjawab kami. Kalau pesakit diarahkan untuk ambil sampel swab atau kena kuarantin kat fasiliti tertentu, IKUT JELAH. Kami bukan suka2 buat/arah. Kami hanya mengikut garis panduan. USAH SULITKAN lagi tugas2 kami yang sememangya tak berkesudahan. . Jom doakan agar petugas2 kesihatan dan frontliners dilayan sebagaimana seorang manusia harus dilayan. Dengan penuh ihsan dan budi pekerti. Harap2 mental kami semua kuat bertahan. . Semoga Dr. Sarah dapat menghabiskan tempoh kuarantinnya dan kembali berjumpa dengan keluarga secepat mungkin. Aminn . #drizzarshares

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar) on

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : Gempak

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "“Merungut Serta Menghlna ..” – Suami Ummi Nazeera, Dr. Izhar Dedah Dr. Sarah Positif Covld-19 Dan Terpaksa Berpisah Dgn Keluarga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*