Elak Tinggalkan ‘Hand Sanitizer’ Dalam Kereta, Bomba jelaskan perkara yangn ramai tak tahu

e-SSM Portal

Jabatan bomba Western Lake Oconomowoc di Wisconsin, Amerika Syarikat (AS) dalam satu perkongsian di akaun Facebooknya memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak meninggalkan cecair pembasmi kuman di dalam kenderaan ketika cuaca panas.

Dengan tercetusnya wabak pandemik Covid-19 ini, pasti ramai di antara kita yang akan menyimpan cecair pembasmi kuman ini sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan diri daripada dijangkiti dengan virus m4ut ini.

Menurut perkongsian tersebut, cecair yang secara asasnya mengandungi alkohol itu sangat mudah terbakar sekiranya dided4hkan kepada cuaca panas dan punca api seperti menghisap rokok dan sebagainya.

Justeru daripada itu, sekiranya ia diletakkan di dalam kereta, kemungkinan untuk kereta anda ditimpa kejadian yang tak diingini seperti gambar yang dikongsikan oleh jabatan bomba tersebut adalah tinggi.

Ni Buktinya

  • Bahan kimia atau antimikroba yang keras pada hand sanitizer dapat memberikan sensasi terbakar atau menyebabkan gatal pada kulit.
  • Penggunaan hand sanitizer yang berlebihan dapat mengeringkan lapisan atas kulit, dan membuat kulit rentan mengelupas.
  • Ini dapat membuat kulit lebih sensitif terhadap paparan sinar UV sehingga menyebabkan kulit terbakar.
  • Triclosan dapat masuk jauh ke dalam kulit dan memasuki aliran darah yang menyebabkan reaksi alergi.
  • Penggunaan hand sanitizer yang berlebihan dapat menurunkan kemampuan tubuh untuk melawan infeksi luar karena terjadinya resistensi antibakteri.
  • Hand sanitizer tidak bisa membersihkan sisa-sisa gula dan lemak yang ada di tangan secara menyeluruh setelah makan.
  • Virus dan bakteri yang terbunuh juga tidak bisa langsung terbuang seperti ketika mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir, sehingga kemungkinan virus dan bakteri pindah ke wajah saat Anda menyentuhnya dapat terjadi.

https://www.beritasatu.com/kesehatan/618761-hatihati-ini-bahaya-pemakaian-hand-sanitizer-berlebihan

“Secara asasnya, kebanyakan cecair sanitasi tangan mengandungi alkohol dan disebabkan itulah ianya mudah untuk terbakar. Dengan menyimpannya di dalam kereta anda semasa cuaca panas serta mended4hkannya pada cahaya matahari akan menyebabkan cahaya tersebut menembusi botol itu.

“Dan sekiranya ianya dided4hkan pada punca api seperti merokok di dalam kereta atau memanggang ketika dihujung minggu boleh menyebabkan berlakukan kejadian yang tak diingini.”

Sumber: Western Lakes Fire District

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : SK

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Elak Tinggalkan ‘Hand Sanitizer’ Dalam Kereta, Bomba jelaskan perkara yangn ramai tak tahu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*