Setelah 10 hari b3rtarung Ny4wa, M4ngsa Puding Buih Mengh3mbuskan N4fas Ter4khir

e-SSM Portal

WANITA yang menjadi m4ngsa keracvnan puding buih men1nggal dunia selepas 10 hari bert4rung ny4wa di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hari ini.

M4ngsa berusia 25 tahun dari Marang mengh3mbuskan nafas ter4khir di Unit r4w4tan Rapi (ICU) HSNZ pada 10.40 pagi akibat keg4galan mult1organ akibat kej3tan seps1s.

M4ngsa bersama beberapa ahli keluarganya dimasukkan ke HSNZ selepas makan puding itu yang dibeli secara dalam talian pada 22 Mei lalu.

Kem4tiannya disahkan Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Terengganu Dr Alias Razak, yang mana wanita itu m4ngsa pertama susulan kes itu.

“Bagi pihak kerajaan negeri, kita s1mpati dan harap keluarga bersabar dengan dvgaan diberikan.

“M4ngsa lain yang ditempatkan di HSNZ dan hospital swasta sudah pulih, dibenarkan pulang secara berperingkat,” katanya ketika ditemui di perkarangan Unit Forensik HSNZ, hari ini.

Sebelum ini, seramai 99 mangsa dari Kuala Terengganu dan Marang dikejarkan ke HSNZ kerana mengalami mvntah dan c1rit-b1rit selepas menikm4ti puding buih berkenaan.

M4ngsa membabitkan 20 keluarga iaitu 77 pes4kit di Kuala Terengganu manakala 22 pes4kit dari Marang.

Kejadian itu disiasat Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) dan tindakan diambil ke atas peniaga terbabit, kata Dr Alias.

Berita berkaitan:

 

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : HM

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Setelah 10 hari b3rtarung Ny4wa, M4ngsa Puding Buih Mengh3mbuskan N4fas Ter4khir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*