“Kuatnya Iman Mereka” – Foto Jemaah Teguh Menunaikan Solat Jumaat Ketika Hujan, Buat Ramai Sebakk

Kebanyakkan negara telah mula melonggarkan peraturan dan membuka semula premis-premis dan tempat beribadat selepas sekian lama ditutup untuk mengawal wabak C0v1d-19.

Menurut Kotak Kosong, di Turki mereka bersolat Jumaat di masjid-masjid yang ada dataran luas untuk menjaga jarak sosial dan mengikut prosedur yang ditetapkan

Namun apa yang membuatkan hati ini tersentuh ialah apabila mereka sanggup dan tetap berdiri teguh untuk menunaikan solat meskipun sedang hujan lebat.

Gambar-gambar yang viral ketika solat Jumaat di Turki. Lokasi gambar di Ankara.

Tengah-tengah solat Jumaat, hujan pun turun.

Namun solat tetap diteruskan.

Ya, kami di Turki bersolat Jumaat di masjid-masjid yang ada dataran luas untuk menjaga jarak sosial.

Adapun di İstanbul pula, hujan sebelum solat Jumaat dimulakan lagi. Sebab kami pun solat di dataran, maka ramai orang tak dapat solat Jumaat harini sebab lecak teruk seluruh dataran walaupun frontliners semua sehabis boleh berusaha mengeringkan dataran.😭Pic by Istambul-Kotak Kosong

Perkara ini menarik perhatian warganet yang rata-ratanya terharu dan mencemburui dengan sifat kecekalan rakyat Turki untuk tetap menunaikan ibadah walaupun sedang basah kuyup.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : LobakMerah

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "“Kuatnya Iman Mereka” – Foto Jemaah Teguh Menunaikan Solat Jumaat Ketika Hujan, Buat Ramai Sebakk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*