Tragedi bot terbalik: Tak Sangka Disni Lokasi M4yat kelima ditemui

SUASANA pi-lu menyelubungi Jeti Perikanan Kemasin, Bachok apabila myat pertama daripada empat pemancing yang h-ilang dalam kejad-ian bot terb-alik dibawa naik jam 2.18 petang tadi.

Mngsa dikenal pasti sebagai Ahmad Syafiq Che Alim, 29, selepas proses pengecaman dibuat ibu bapa mngsa, Ghaniah Deraman, 62, dan Che Alim Muda, 69.

Ibu bapa dan keluarga mngsa dilihat tidak dapat menahan seb4k sebaik bungkusan hitam yang berisi mngsa dibuka bagi proses penge-caman.. Mngsa ditemui Agensi Penguat Kuasa Maritim Malaysia (APMM) ketika menjalankan operasi pencarian dan penyel-amatan (SAR) melalui unit penyelam.

Dijumpai di ruang rehat bot

Pengarah APMM Kelantan, Kapten Muhd Nur Syam Asmawie Yaacob berkata, mngsa ditemui dalam ruang rehat bot di kawasan laut berkedalaman 40 meter.

Ruang sempit dan gelap

Katanya, pihaknya mengalami kesukaran mengeluarkan myat yang terperangkap dalam ruang rehat itu kerana ruang sempit dan keadaan gelap.

“Kita menemui myat dalam bot itu pada jam 7 pagi namun kita mengambil masa sejam untuk mengeluarkan mngsa kerana dia terperangkap dalam ruang yang sempit selain berdepan alatan memukat, jaring dan tali yang berbelit yang membahyakan penyelam.

Bersemb-unyi untuk sela-matkan diri

“Kita percaya mngsa bersem-bunyi di ruang rehat itu bagi menyela-matkan diri ketika bot dilanda ribut namun gagal keluar selepas terpe-rangkap,” katanya ketika ditemui di jeti itu, hari ini.

Muhd Nur Syam berkata, operasi penyelaman dilakukan tiga anggota skuba APMM selain turut dibantu unit penyelam Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau berkata, pihaknya juga mengambil keputusan menunda bot berkenaan memandangkan keadaan bot yang boleh teng-gelam pada bila-bila masa.

“Tindakan itu terpaksa diambil kerana pencarian mngsa lain di sekitar bot itu jika dilakukan di tengah laut agak berisik0,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga terpaksa menunda bot berkenaan sebanyak dua kali apabila tundaan kali pertama dengan bot nelayan g4gal kerana bot itu berat.

Tundaan kedua pula dibuat menggunakan tiga bot pukat tunda dengan membawa bot terbalik itu ke kawasan muara bagi memudahkan penca-rian tiga lagi mngsa yang h-ilang.

“Proses menunda bot berkenaan sudah digerakkan dan kita jangka dalam tempoh sejam atau dua jam akan tiba di muara Kemasin.

“Selain akan mencari mngsa lain di seluruh bahagian bot, kita juga teruskan usaha mencari kesemua mngsa di sektor-sektor yang ditentukan di kawasan laut kerana mungkin ada mngsa yang terjun ke laut dan berpaut pada objek lain bagi menye-lamatkan diri,” katanya.

Myat dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) Kota Bharu untuk be-dah siasat.

Ma-yat keenam ditemuai

Dalam perkembangan terkink Myat keenam mngsa trag3edi bot terbalik di kawasan perairan berhampiran Kuala Kemasin pada Isnin lalu, berjaya ditemui pasukan peny3elamat pada petang tadi.

Mngsa dikenal pasti sebagai Harun Daud, 57, selepas pengcaman dilakukan abangnya, Sufri Daud, 60, sebaik saja tiba di Jeti Perikanan Kemasin kira-kira jam 7 malam.

Dua lagi mngsa yang hi-lang dalam kejadian berkenaan, Arman Ismail, 43, dan Che Wadi Bakar, 40-an, masih belum dit-emui, setakat ini

Rata-rata netizan mendoakan

“Innalillahiwainnailaihirojiuun semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang2 yang beriman salam takziah buat keluarga Aamiin

” Ma-ti lemas juga dikira syah-id akh-irat..semoga 4rw4h di tempatkan di syurga serta rohnya di tampatkan bersama2 orng soleh..InsyaAllah.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : http://trendingsangat.pw/

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Tragedi bot terbalik: Tak Sangka Disni Lokasi M4yat kelima ditemui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*