KKM Sahkan Ada Mut@si D614G ‘super spreader’, 10 Kali Lebih Mudah Menj4ngkiti!

MUTASl jenis D614G dikesan daripada pengasingan kuItur virvs C0vid-19 untuk tiga ke$ daripada KIuster PUI Sivagangga (kontak rapat kepada ke$ indeks) dan satu ke$ daripada KIuster Ulu Tiram iaitu individu daripada Filipina.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, keputusan terkini itu diterima daripada makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Menurutnya, setakat ini kedua-dua kIuster terb4bit didapati terkawal hasil pelbagai tindakan kawalan kesihatan awam yang pantas di lapangan.

“Ujian ini adalah ujian awal dan terdapat beberapa ujian susulan sedang dijalankan ke atas beberapa ke$ lain, termasuk ke atas ke$ indeks bagi kedua-dua kIuster.

“Ini bermakna masyarakat perlu berwaspada dan lebih berhati-hati kerana virvs C0vid-19 dengan mut4si D614G ini telah terbukti dikesan di Malaysia. Ia didapati 10 kali lebih mudah menj4ngkiti individu lain dan mudah mereb4k sekiranya diseb4r oleh individu ‘super spreader’,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook, malam tadi.

Dr Noor Hisham berkata, terdapat kemungkinan kajian v4ksin yang sedang dilaksana tidak berkesan ke atas mut4si D614G itu yang ditemui saintis pada Julai lalu.

“Oleh itu, tindakan utama kita masih kepada penceg4han dan kawalan kesihatan awam iaitu berdisiplin dalam mengamalkan sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan iaitu penj4rakan fizikal, kebersihan kendiri yang tinggi terutama mencuci tangan dengan air dan sabun, serta memakai pelitup muka terutama di tempat awam, tempat ses4k, tempat tertutup dan ketika sembang jarak dekat.

“(Buat masa ini) Situasi terkini C0vid-19 masih terkawal dan Kementerian Kesihatan Malaysia serta agensi-agensi lain masih berusaha membendvng penularan w4bak.

“Kerjasama masyarakat amat diperIukan agar dapat kita sama-sama dapat memvtuskan penularan j4ngkitan C0vid-19 daripada segala jenis mut4si sekalipun,” katanya.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber: harian metro

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "KKM Sahkan Ada Mut@si D614G ‘super spreader’, 10 Kali Lebih Mudah Menj4ngkiti!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*