K3s Da’i Farhan di4du kepada JAIS

KEMEeLVT rumah tangga juara program Da’i musim kedua, Nik Ahmad Farhan Nik Muhamad bersama bekas isteri pertama bertambah rum1t apabila dia did4kw4 mel4ngg4r und4ng-un4ng keluarga Islam.

Rakan baik kepada bekas isteri pertama Nik Ahmad Farhan, Nafsarah Maliki membuat 4du4n berkenaan di Bahagian Pengu4tku4saan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), di Shah Alam, hari ini.

Nafsarah yang diwakili pegu4m syarie, Datuk Hazizah Kassim, ketika ditemui berkata pihaknya membuat laporan mengenai perkara itu untuk menghentikan in1den boleh dilihat sebagai pengh1n4an kepada kesucian dan imej agama Islam.

“Kenyataan Nik Ahmad Farhan di media sosial sebelum ini seolah-olah mempersend4kan kesucian Islam dan boleh menyebabkan agama Islam dipandang h1na.

“Ini termasuk tindakannya mengamalkan polig4mi dengan isteri kedua tanpa kebenaran mahkamah,” katanya di Shah Alam, hari ini.

Nik Ahmad Farhan did4kwa mel4ngg4r Seksyen 23 En4kmen Und4ng-und4ng Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 dan terjumlah kepada kesal4han jen4y4h di bawah Seksyen 124 di bawah en4kmen sama yang memperuntukkan hukvm4n bagi Polig4mi Tanpa Kebenaran M4hk4mah.

Katanya, Nik Ahmad Farhan didapati mencer4ikan isteri pertamanya, Fatin Nurul Ain Mat Aris dengan tal4k satu di luar mahk4m4h tanpa kebenaran.

“Bagi kesal4han itu, Nik Ahmad Farhan melakukan kes4lah4n mengikut Seksyen 125 En4kmen Und4ng-und4ng Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

“Nik Ahmad Farhan boleh didend4 tidak lebih RM1,000 atau penj4ra tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Katanya, Nik Ahmad Farhan yang juga ikon dakwah turut melakukan pengh1n4an yang boleh menyebabkan agama Islam dipandang h1na melalui perkataan, perbuatan dan tulisan di bawah Seksyen 10 En4kmen Jen4y4h Syariah (Selangor) 1995.

“Sebelum ini tiada adu4n dibuat berhubung perkara ini sedangkan jelas ia berbentuk pengh1na4n kepada agama Islam.

“Jadi, dengan adu4n dibuat, pegawai pengu4t kuasa agama boleh memulakan si4s4tan lanjut berhubung kesal4han dilaporkan Nafrasah terhadap Nik Ahmad Farhan.

“Menerusi laporan ini, saya berharap ia boleh dijadikan sebagai pengajaran kepada pihak lain pada masa akan datang,” katanya.

Dalam pada itu, Nafsarah berkata dia masih belum menerima sebarang permohonan maaf secara terbuka daripada Nik Ahmad Farhan biarpun sudah memberi tempoh 24 jam.

Pada 28 November lalu, Nik Ahmad Farhan membuat lap0ran p0lis dan tuntutan s4man terhadap Nafsarah kerana melakukan f1tn4h terhadapnya secara menulis surat terbuka mended4hkan konon perkahwinannya bersama isteri kedua, Dr Aireen dibuat tanpa pengetahuan isteri pertama.

Nafsarah menerusi sebuah kenyataan kemudiannya memaklumkan saman f1tn4h yang dibuat terhadapnya ditarik balik.

Maklumat itu disampaikan melalui keluarga Fatin Nurul Ain dan Nafsarah kemudiannya menuntut agar pihak terbabit membuat kenyataan dan permohonan maaf secara terbuka.

 

 

Sumber : MyMetro

 

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "K3s Da’i Farhan di4du kepada JAIS"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*