Golongan Atasan Tidak Cerdik? Jurur4wat Di Kenakan Tindakan Kerana Kngsi Kaedah Cuci Tangan Dengan Cara Yang Betul.

Kami dapat tahu bahawa terdapat seorang jurur4wat telah dikenakan tindakan oleh pihak atasan untuk memberi sebab mengapa beliau merakamkan kaedah cucian tangan dengan betul melalui media sosial. Rasional tindakan hanya berdasarkan atas faktor beliau sedang memakai pakaian seragam jurur4wat.

Mengapa seorang jurur4wat berpakaian seragam cuba memberi pendidikan kesihatan pembasuhan tangan dengan betul dikenakan tindakan oleh pihak atasan?

Adakah beliau cuba mempromosikan produk atau mengiklankan dirinya untuk kepentingan diri?

Adakah beliau menunjukkan kaedah yang salah dalam menyebarkan pendidikan kesihatan yang berguna kepada masyarakat memandangkan penul4ran wab4k COVlD-19?

Hal ini sungguh mengecewakan! Kita sebagai jurur4w4t seharusnya tahu bahawa tugas hakiki seorang jurur4wat bukan hanya terikat di wad dan klinik semata-mata.

Setiap kali diberi peluang, seorang jurur4wat yang berfikiran kr1tis akan cuba ambil kesempatan untuk mendidik masyarakat tentang maklumat kesihatan yang betul.

Adalah dinyatakan bahawa jurur4w4t seharusnya senantiasa mendidik masyarakat tidak kira masa, tempat atau individu, seperti yang disarankan International Council of Nurses sempena Hari Jurur4w4t 2020, A Voice To Lead : Nursing the World to Health.

Pihak atasan yang cuba mengekang jasa dan usaha baik jurur4wat menyebarkan ilmu melalui media sosial adalah kami kira sebagai jahi1l, cetek dan tidak memahami akan apa itu kejurur4watan, semangat dan nilai kejurur4w4tan sebenar. Pada mereka, jurur4wat itu mempunyai tanggungjawab hanya di penempatan klinikal semata-mata, dan tidak seharusnya melaksanakan pendidikan kesihatan berterusan kepada masyarakat tanpa mengira masa dan ketika.

Apakah pada masa akan datang, jurur4wat tidak lagi boleh melaksanakan kempen kesihatan diluar hospital? Apakah jurur4w4t kini tidak lagi boleh memberi pendidikan kesihatan secara bebas?

Mohon ambil perhatian terhadap isu ini. Jangan kita bersikap inferior terhadap karier sendiri sehinggakan usaha individu untuk mempromosikan kesihatan awam dan kejurur4watan kepada masyarakat.

Dah penat dengan golongan atasan yang tak celik!

Delegasi Jurur4w4t Malaysia

Educate – Promote – Protect

Buat masa sekarang post tersebut telah mencecah 1.3k likes and 506 share untuk selama 45 minutes.

Sumber : Delegation of Nurses

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

 

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Golongan Atasan Tidak Cerdik? Jurur4wat Di Kenakan Tindakan Kerana Kngsi Kaedah Cuci Tangan Dengan Cara Yang Betul."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*