Terkini Ismail Sabri Jawab Pers0alan Adakah Sek0lah Akan Ditutp Sebab Ada Murld P0sitif C0vid

Menerusi sidang media keselamtan hari ini, ismail sabri ditanya oleh petugas media susulan kes p0sitif C0vid19 di sek0lah rendah di sabah, adakah kerajaan bersedia untuk menutup sek0lah ataupun hanya memberi kebenaran pada plajar yang menduduki peperiksaan utama sahaja bersek0lah.

Sidang Media Minit 16

“Saya difahamkan kementerian pendidikan sedang meneliti secara terperinci perkara ini dan sedang mempertimbangkan keputusan mereka dan insyaAllah kita tunggulah

mungkin kementerian pendidikan akan umumkan sama ada untuk tidak membenarkan lagi atau membenarkan lagi plajar di tahun rendah ini Tahun 1,2,3 atau hanya membenarkan di peringkat yang mengambil peperiksaaan”.

Gambar Hiasan

“Saya yakin sedang dipertimbangkan, insyallah kementerian pendidikan akan membuat keputusan dalam waktu yang terdekat saya kira”, ujar beliau menjawab soalan petugas media.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengakui laporan kes p0sitif C0vid-19 membabitkan murid sekolah di Sabah, Isnin lalu, namun jangkitan wbak itu berlaku di luar sek0lah.

“Kes ini memang membabitkan murid sek0lah tetapi jangkitan bukan berlaku di sek0lah,” katanya.

Katanya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sentiasa memantau kepatuhan prosedur operasi standard (SO P) di sek0lah.

“Sekolah juga satu risiko tetapi kita boleh uruskan, kalau ada kes di sek0lah memang kita saran tutup sek0lah terbabit,” katanya.

Beliau berkata, pembukaan semula sesi persekolahan sudah diperhalusi KK M bersama dan KPM dengan merangka S OP yang perlu dipatuhi setiap murid serta pelajar, terutama cara pergaulan, penjarakan sosial, susunan meja dan amalan ketika rehat.

“Sampai bila kita tidak boleh membenarkan sekolah beroperasi. Tetapi dari 10 Jun sehingga hari ini, tiada kes dikesan di sekolah, jadi sek0lah masih kawasan yang selamat.

“Isu sekarang di luar sek0lah dan perbincangan kami supaya pelajar dilepaskan pulang secara berperingkat dan tiada yang berkumpul bagi mengurangkan kesesakan,” katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata, memang ada cadangan untuk memasukkan silibus kesihatan awam dalam pembelajaran plajar sek0lah.

Gambar Hiasan

“Cadangan ini telah pun dimaklumkan kepada kita dan tindakan sedang dilakukan untuk memasukkan silibus kesihatan awam dalam kalangan kank-kank,

contohnya apa yang kita laksanakan setakat ini dan bagaimana kita mahu keluarkan silibus untuk diamalkan,” katanya.

 

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : SidangMediaMKN / OM via https://mediabawang.net/

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Terkini Ismail Sabri Jawab Pers0alan Adakah Sek0lah Akan Ditutp Sebab Ada Murld P0sitif C0vid"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*