Akhirnya Terbongkar Siapa Sebenarnya Lelaki Yang Pe-cahkan Pat0ng KuiI Di Ipoh

Satu kej4dian pat0ng kuiI dipec4hkan di Ipoh sekitar 1.15 pagi di mana lelaki berusia 20-an itu dipercayai memec4hkan 15 pat0ng berkenaan dengan menggunakan sebatang spanar paip.

Kej4dian itu disedari penghuni di pangsapuri berhampiran sebelum memaklumkan kepada penduduk setempat dan penjaga kuiI, namun lelaki berkenaan sudah beredar dengan meninggalkan spanar yang digunakan di kuiI terbabit.

“ Seorang penghuni Melayu di pangsapuri berhampiran kuiI menyedari kej4dian itu sebelum memaklumkan kepada jirannya berbang$a lndia yang kemudian menghubungi sami penjaga kuiI yang tinggal berhampiran.

Rupanya su$pek warga Indonesia

Tidak lama selepas itu seorang lelaki dipercayai warga asing dipercayai warga Indonesia berjaya diberkas penduduk selepas memec4hkan 15 pat0ng berhaIa di KuiI Sri Maha Mariamman, Taman Panorama Lapangan Perdana.

Pengerusi kuiI, MS Thanabalan, 48, berkata lelaki yang dipercayai melakukan perbuatan itu berjaya diberka$ di padang berhampiran kuiI berkenaan hasil gambaran daripada saksi yang melihat kej4dian.

“ Pengurusan kuiI turut dimaklumkan sebelum ramai penduduk setempat datang bagi memeriksa apa yang berlaku dan hasil daripada gambaran daripada seorang saksi, penduduk berjaya memberka$ seorang lelaki di kawasan berhampiran,” katanya ketika ditemui hari ini.

Menurutnya, hasil pencarian oleh penduduk di kawasan berhampiran menemui seorang lelaki yang sedang berbaring di padang kira-kira 100 meter dari kuiI dan kemudian diserahkan kepada pihak p0lis.

“ Sudah lebih 90 tahun kuiI ini berada di sini dan kej4dian khi4nat ini pertama kali berlaku dan pihak pengurusan kuiI meminta orang ramai terutama penganut ag4ma Hindu dapat bersabar serta memberi ruang kepada pihak berkuasa menjalankan sia$atan.

“ Penduduk pelbagai kaum di sini juga selama ini hidup dalam keadaan aman damai tanpa sebarang kekec0han dan orang ramai juga diharap tidak membuat sebarang sp3kulasi yang boleh menimbulkan suasana tidak aman,” katanya.

Thanabalan berkata kerugian dialami dianggarkan kira-kira RM80,000 kerana kesemua pat0ng berhaIa yang dir0sakkan itu dibeli di luar negara.

Sementara itu, Timbalan Ketua P0lis Perak, Datuk Lim Hong Shuan, dalam satu kenyataan berhubung kej4dian itu berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai kej4dian pada 1.50 pagi.

“ Bertindak atas maklumat, pada 4.15 pagi tadi sepasukan p0lis men4han seorang lelaki warga Indonesia dengan kerjasama orang awam serta merampas sebatang spanar paip yang di$yaki digunakan su$pek bagi mem3cahkan pat0ng dalam kuiI berkenaan.

“ P0lis ingin menasihatkan semua pihak supaya tidak membuat sebarang kenyataan atau sp3kulasi tidak bertanggungjawab yang boleh menjejaskan sia$atan p0lis,” katanya.

Menurutnya, ke$ kini disia$at mengikut Sek$yen 295, 427 dan 448 Kanvn Kesek$aan serta Sek$yen 6 (3) Akt4 Imigre$en 1959/1963..

Ini jawapan su$pek bila disoal

Dalam pada itu terdapat sebuah video di mana su$pek disoal sia$at oleh dua orang lelaki dipercayai lelaki tempatan di dalam sebuah bilik.

Dalam video berdurasi 3:30 itu, su$pek yang tangan diikat di belakang menjawab soalan dengan tidak jelas di mana dia ada menyebut tentang belajar dari sebuah buku Ibrahim

” Mula-mula saya belajar dekat buku Ibrahim itu laa..tentang sejarah Ibrahim”, kata su$pek

Dua individu yang menyoal sia$at kemudian berulang kali bertanyakan soalan lebih lanjut namun tidak dijawab dengan jelas oleh su$pek. Namun apa yang jelas, su$pek bukan warganegara Malaysia berdasarkan cara percakapannya dan sepertinya dia dalam keadaan minda separa sedar. Wallahualam

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Viral Network

Sumber: bharian dan FB Boy Aruwan

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "Akhirnya Terbongkar Siapa Sebenarnya Lelaki Yang Pe-cahkan Pat0ng KuiI Di Ipoh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*