“Kematian Tidak Boleh Diusik, Apatah Lagi Memberi Kucupan Terakhir” – Perkongsian Penolong Pegawai Perubatan

Perkongsian seorang Penolong Pegawai Perubatan, Mohd Noor Firdauz di laman Facebook miliknya benar-benar menyentak hati ramai yang membacanya.

Tulisan ringkas tentang kem4tian paling sunyi mereka yang pergi kerana wabak Covid- 19 mungkin mampu membuka mata ramai lagi rakyat Malaysia yang masih berdegil dengan arahan-arahan pihak berkuasa.

“Kem4tian paling sunyi.

“Tiada ahli keluarga dibenarkan mandi jen4z4h. jen4z4h dibaluti (sealed) plastic tebal berlapis dan itulah lapisan kafan.

“Isteri, anak-anak, ahli keluarga atau sahabat tidak boleh menghampiri 4rw4h ketika sakit. Saat kem4tian, langsung tidak boleh diusik, apa lagi memberi kucupan terakhir. Sakit yang bersendiri. Kem4tian yang sepi.

“Ahli keluarga hanya boleh solat jen4z4h ghaib. Dari bilik mayat terus ke kuburan. Di kuburan, tiada sesiapa dibenarkan menghampiri liang lahad.

“Dan kita semua masih ambil ringan tentang wabak ini,” tulis Mohd Noor di Facebook miliknya.

Mohd Noor turut meletakkan hashtag #Covid19, #StayAtHome, #janganambilmudah dan #hanyasepitiadakamudisisi pada entri tersebut.

Entri Mohd Noor tersebut mendapat lebih 1,700 perkongsian yang rata-rata memahami erti tidak dapat bersama mereka yang pergi buat selama-lamanya.

 

Apa pendapat anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen dan Share Ya. Terima Kasih ! Tube Viral

Jom Like Page Kami Juga di Facebook Tube Viral Press

Sumber : Gempak

 

Apa Kata Anda?

Be the first to comment on "“Kematian Tidak Boleh Diusik, Apatah Lagi Memberi Kucupan Terakhir” – Perkongsian Penolong Pegawai Perubatan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*